"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 21/10/2005

El PSM demana al Parlament que declari el 2006 'Any de la Llengua Catalana'

Els nacionalistes recorden que l’any 2006 s’escaurà de commemorar el primer centenari de la celebració del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana, que se celebrà a Barcelona el 1906 per iniciativa i sota la presidència de l’insigne escriptor mallorquí Mn. Antoni Maria Alcover.

NULL

L’any 2006 s’escaurĂ  de commemorar el primer centenari de la celebraciĂł del I CongrĂ©s Internacional de la Llengua Catalana, que se celebrĂ  a Barcelona el 1906 per iniciativa i sota la presidència de l’insigne escriptor mallorquĂ­ Mn. Antoni Maria Alcover. A les sessions de l’esmentat CongrĂ©s, a mĂ©s de grans figures de la romanĂ­stica europea de l’època ―MenĂ©ndez Pidal, Bernhard Schödel o AmadĂ©e Pagès―, hi participaren personalitats de tot l’àmbit lingĂĽĂ­stic catalĂ , les quals abordaren diversos aspectes referits a la llengua, des de la perspectiva jurĂ­dica a la literĂ ria o la mĂ©s estrictament lingĂĽĂ­stica, i tot abraçant els distints territoris on es parla: el Principat de Catalunya, el PaĂ­s ValenciĂ , les Illes Balears, el RossellĂł, la Franja de Ponent, el Principat d’Andorra i a ciutat sarda de l’Alguer. Entre els que hi presentaren comunicacions, podrĂ­em destacar Pompeu Fabra, Joan Maragall, Llorenç Riber, Joaquim Ruyra, Gabriel Alomar o Ă€ngel Ruiz i Pablo. No Ă©s d’estranyar, doncs, que el I CongrĂ©s Internacional de la Llengua Catalana tinguĂ©s una gran importĂ ncia, no solament en el coneixement cientĂ­fic de l’idioma, sinĂł tambĂ© en el renaixement lingĂĽĂ­stic i literari de les terres de parla catalana.

Així mateix, el 2006 es commemora el vintè aniversari de la celebració el II Congrés Internacional de la Llengua Catalana, organitzat per les principals institucions dels territoris de parla catalana sota la presidència d’Antoni Maria Badia i Margarit. En aquest segon congrés hi participaren entre d’altres personalitats, Aina Moll, Modest Reixach, Isidor Marí, Antoni Ferrando, entre moltes altres persones.

Per tot això el Grup Parlamentari PSM-Entesa Nacionalista presenta la següent

PROPOSICIĂ“ NO DE LLEI 

  1. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a declarar l’any 2006 , “Any de la llengua catalana”, planificant i realitzant una sèrie d’actuacions per a difondre la importància de la nostra llengua.

  1. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a programar, en el marc de l’Any de la llengua catalana, una sèrie d’actes commemoratius dels aniversaris que l’any 2006 celebrarem, procurant i propiciant la màxima col·laboració d’institucions i de la societat, especialment dels Consells Insulars, de la Universitat de les Illes Balears i d’aquells organismes i entitats que treballen en la defensa i reconeixement de la llengua catalana.

  1. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a adreçar-se als Parlaments i Governs de Catalunya, del País Valencià i de l’Aragó, al d’Andorra i a les autoritats del departament francès dels Pirineus Orientals, així com als municipis de Perpinyà i l’Alguer, a fi de convidar-los a sumar-se a aquesta iniciativa a fi i a efecte de celebrar conjuntament aquestes efemèrides i de programar-ne els actes adients.

  1. Finalment, el Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a adreçar-se al Govern de l’Estat perquè se sumi i hi col·labori en la celebració de l’Any de la Llengua Catalana, i que, així mateix, gestioni i defensi davant les institucions europees una col·laboració decidida d’aquestes amb l’esmentada declaració.

 

                                

 

 

 

ť
       Els nacionalistes recorden que l’any 2006 s’escaurĂ  de commemorar el primer centenari de la celebraciĂł del I CongrĂ©s Internacional de la Llengua Catalana, que se celebrĂ  a Barcelona el 1906 per iniciativa i sota la presidència de l’insigne escriptor mallorquĂ­ Mn. Antoni Maria Alcover.

&source=psm-entesa.cat" target="_blank">

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: