"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 14/07/2005

Sampol xifra el deute de Matas en 2.572 milions, com el pressupost

Sampol xifra el deute de Matas en 2.572 milions, com el pressupost

L'endeutament que ha generat el Govern de Jaume Matas durant el 2004 i fins al 31 de març d'enguany supera els 2.572 milions d'euros, segons el PSM. La xifra és equivalent al pressupost de 2005 de la Comunitat autònoma -2.587 milions d'euros- i el portaveu nacionalista al Parlament, Pere Sampol, no dubtà a qualificar-la d'«espectacular», una «veritable bogeria».

Sampol es va limitar a sumar els crèdits contractats pel Govern i les empreses públiques, els expedients de despesa plurianual -despesa que es desplaça cap al futur- aprovats per l'Executiu i la desviació pressupostària de l'any 2004 -despesa generada no coberta per ingressos-, i la suma fou de 2.572.678.341 euros (més de 428.000 milions de pessetes).

El nacionalista, qui qualificà el Govern d'«irresponsable», advertí que cobrant el Conveni de carreteres de Madrid i el deute històric de la sanitat encara quedarien 1.400 milions d'euros de deute, «una hipoteca inassumible per a futurs governs». Segons Sampol, les raons d'aquesta espiral d'endeutament s'han de cercar en l'«obsessió» de Matas per arribar a les eleccions amb obres «faraòniques» fetes que, a la vegada, mentenguin el creixement del PIB de forma artificial -amb obra pública- i compensin la pèrdua de rendibilitat del sector turístic.

El president Matas respongué ahir mateix que el seu Executiu compleix estrictament els criteris de la Llei d'estabilitat pressupostària, aprovada per l'anterior Govern Aznar. «Avui, afortunadament, a l'Estat existeix una Llei d'estabilitat pressupostària que obliga a totes les administracions a establir una sèrie de criteris que impideixen l'endeutament», apuntà.

Però el que denuncià Sampol fou l'ús per part del Govern d'un seguit d'operacions comptables, que tot i ser legals serien irreals, com l'ús d'expedients de despesa plurianual per pagar subvencions d'un any concret -desplaçant al futur l'assignació pressupostària- o la generació de crèdits a compte del superàvit de l'exercici anterior, encara que sigui insuficient. El nacionalista posarà el seu estudi a disposició de la Sindicatura de Comptes i formularà una interpel·lació al Govern.


Adreça: www.diaridebalears.com/segona.shtml?2498+3+144444

Diari de Balears - Tel. +34 971 78 8300 - e-mail: master@diaridebalears.com
Copyright © Grup Serra.


Endeutament CAIB 2005
Endeutament generat a 31 de març de 2005

 


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: