"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 26/05/2005

El PSM demana al Consell de Mallorca que actuï davant la situació de l’embarcació mallorquina “Miquel Caldentey”

El PSM vol que el Consell de Mallorca s’interessi per la situació de l’embarcació mallorquina “Miquel Caldentey” que es troba abandonada en el port de Canet de Rosselló (Catalunya Nord) en un lamentable estat de conservació. Els nacionalistes demanaran a la institució mallorquina que s’adrecin a l’Ajuntament de Canet de Rosselló, que és l’actual propietari del pailebot de tres pals construït a les drassanes de Palma l’any 1913, i al Govern francès que l’any 1988 va classificar la nau com  a Monument Històric.

Antoni Alorda, portaveu del PSM al Consell de Mallorca, demanarà a la Comissió de Patrimoni que incoï l’expedient de Bé protegit per a aquesta embarcació d’acord amb el que estableix l’actual legislació de patrimoni de les Illes Balears. Així mateix, el portaveu nacionalista sol·licitarà al Consell de Mallorca que, paral·lelament a la declaració de Bé protegit, la institució iniciï un procés de negociacions i converses amb l’Ajuntament de Canet i el Govern francès per tal tenir informació de primera mà de la situació en la que es troba la “Miquel Caldentey” i quines són les raons de l’estat d’abandonament i deterior en què es troba, així com per cercar fórmules adequades que permetin la restauració de la nau. Antoni Alorda també instarà al Consell a què explori les opcions de recuperar l’embarcació mallorquina.

El PSM recorda que l’associació “Sauvons Ideal”, que es dedica a restaurar el sardinal “Ideal” cremat a un incendi a la platja de Cotlliure, ha denunciat en diverses ocasions la indigna situació en la que es troba la goleta “Miquel Caldentey”, abandonada en un fangar de voramar  del port de Canet. Aquesta associació posava de manifest que la “Miquel Caldentey” és una peça excepcional del nostre patrimoni marítim i que representa un dels dos únics navilis de grans dimensions que ha sobreviscut del passat marítim català. L’altre (la Santa Eulàlia) es troba a Barcelona, sota la responsabilitat del Museu Marítim que l’ha restaurat de cap a cap i l’ha fet navegar.

Per altra banda, el portaveu nacionalista posa de manifest, una vegada més, la necessitat de crear un Museu Marítim que sigui un instrument sociocultural de primer ordre i que contribueixi a sensibilitzar el públic respecte al patrimoni en general i al patrimoni marítim en particular. En aquest sentit, els nacionalistes recorden que a l’anterior legislatura el Consell de Mallorca va adquirir el llaüt “La Balear”, el darrer llaüt de barca de bou que queda amb les formes tradicionals, i es va redactar Pla Director del Museu de la Mar, eina bàsica (tal com exigeix la Llei de Museus) per engegar el projecte que suposa posar les primeres pedres per a la recuperació de tot els materials de rellevància dins el camp de la cultura marítima.

El PSM també vol recordar que l’altre vaixell de les mateixes característiques que el “Miquel Caldentey”, el pailebot Santa Eulàlia, és el vaixell insígnia del Museu Marítim de Barcelona. Els nacionalistes expliquen que l’any 1997 el Museu Marítim va adquirir en subhasta el vaixell i, després de recollir tot tipus d’informació històrica i tècnica, varen preparar el Pla de restauració i els plànols del vaixell.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: