"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 31/01/2017

“40è ANIVERSARI DEL PSM. LA LLAVOR QUE GERMINA”

El 2016 el PSM va fer 40 anys i per celebrar-ho i fer un merescut homenatge a les dones i homes que han fet possible aquests anys d’èxits i de fites assolides, una comissió de feina encapçalada per Nanda Ramon ha duit a terme tot un seguit d’activitats i accions que, de ben segur, serviran per reforçar la feina que farem els propers 40 anys.

Foto família sopar 40è aniversari PSM-Entesa

 

El febrer de 1976 naixia el Partit Socialista de les Illes (PSI). Durant uns mesos, i abans de la seva legalització, va portar a terme la seva activitat camuflat sota l'associació anomenada Promocions Socials Illenques (PSI). Al desembre de 1977 es canvià al nom pel de Partit Socialista de Mallorca (PSM). El març de 1984, el VII Congrés aprovà la denominació complementària de PSM-Esquerra Nacionalista, i 14 anys més tard, el 1998, aquesta passà a ser PSM-Entesa Nacionalista de Mallorca. Finalment, el febrer de 2013 i amb la unificació amb Entesa per Mallorca el nom canvià a PSM-Entesa.

 

Des de bon començament, el nostre projecte s'ha assentat sobre tres potes ben clares: el nacionalisme, l'ecologisme i el progressisme. Aquests tres eixos han estat els que han fet germinar la llavor del PSM durant els quaranta anys de la seva història. Seguint aquestes idees s'ha governat i s'ha fet oposició. S'ha estat als ajuntaments, al Consell de Mallorca, al Parlament, al Govern i al Senat. També al carrer, sempre que ha estat necessari.

 

El compromís amb la llengua i cultures catalanes, pròpies de Mallorca, ha estat una de les principals guies del PSM durant tota la seva trajectòria. Amb una voluntat d'obertura i d'integració però amb un fort sentiment d'adhesió al país, el nostre projecte ha estat l'organització nacionalista de més durada, amb més representació institucional i amb més capacitat d'incidència des del govern de tota la història de la nostra illa. Sempre amb la intenció de fer de Mallorca un país normal.

 

La defensa del Medi Ambient també ha estat una constant en les lluites que ha portat a terme el PSM. Les batalles de sa Dragonera, es Trenc, Cabrera, Cala Mondragó, la Llei d'Espais Naturals, la moratòria d'urbanitzacions o contra la construcció de les autopistes s'han guanyat gràcies a la mobilització ciutadana amb una important participació del PSM a les institucions i sobre el terreny. Quaranta anys al peu del canó per aconseguir una Mallorca més sostenible.

 

Igualment, el PSM ha reivindicat al llarg de la seva història els valors i les pràctiques dels drets civils i de la justícia social. Durant dècades, el partit ha representat una esquerra mallorquina, arrelada al país i conscient de la necessitat d'una societat cohesionada i on ningú quedi a la vorera. Ha estat un partit fet per persones i per a les persones. Per fer una política pensant en cada un dels ciutadans i ciutadanes més enllà dels números i les estadístiques. Tot plegat per caminar cap a una Mallorca més justa.

 

L'impuls que començà fa més de quaranta anys no s'ha aturat de créixer. Ho ha fet passa a passa, amb una feina constant, als municipis i als barris. Això no hauria estat possible sense els militants, els regidors, els consellers, els diputats i, en definitiva, tots els homes i totes les dones que en un moment o l'altre s'han sumat al projecte que representa el PSM. Un projecte que s'ha sumat a les lluites compartides amb altres entitats que han fet avançar la societat mallorquina a cop de mobilització, d'èxits i, també, d'alguns fracassos.

 

Mallorca no seria la mateixa sense el PSM. Moltes reivindicacions en el seu moment minoritàries, i de les quals el nostre partit féu bandera, són ara fites assolides, assumides per la gran majoria de la societat i plenament normalitzades. Són victòries que no només ha aconseguit el PSM però la participació de l'esquerra nacionalista el desenvolupament i la resolució ben segur hauria estat diferent.

 

La llavor sembrada pel PSM fa quatre dècades ha germinat en la història d’un èxit. Un èxit que volem celebrar tots junts perquè ara som MÉS.

 

Llibre: PSM 40 anys. La llavor que germina.1976-2016.


Documental: Quatre veus, quatre dècades. La llavor que germina. PSM 1976-2016.

 

Hemeroteca.



      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: