"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 02/12/2014

Demanam al Govern com pensa garantir la recepció de tots els canals en català

El diputat Nel Martí reclama mantenir els dos múltiplex autonòmics i que la reordenació de l’espai radioelèctric no vagi en detriment de l’oferta audiovisual en la nostra llenguaEl diputat del Grup MÉS Nel Martí demanarà al Govern com pensa garantir la recepció de tots els canals de televisió en llengua catalana a partir de l’1 de gener de 2015. La regulació estatal de l’espai radioelèctric preveu suprimir canals de TDT per deixar freqüències disponibles per a la telefonia mòbil de 4a generació.


El diputat Nel Martí considera que aquesta reordenació no pot servir d’excusa per suprimir canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Val a dir que la normativa contempla la supressió d’un dels dos multiplex que actualment tenim a les Illes Balears. En aquest sentit, el Grup MÉS fa dues peticions. En primer lloc, que el Govern asseguri la recepció dels actuals canals de la CCMA (TV3, 3/24 i Súper 3/C33), i que presenti al Parlament una proposta que ho faci possible. En segon lloc, que reclami de l’Estat una consideració específica, per tenir llengua pròpia, per a les Illes per a mantenir, igual que ho fa Catalunya, els dos múltiplex autonòmics. “El Govern ha d’explicar si ha defensat aquesta especificitat o no, i quines gestions ha fet”, explica Martí.


"No basta quedar-nos només amb TV3", diu Nel Martí. "No podem acceptar una altra retallada en la recepció de canals en llengua catalana, que compartim amb altres comunitats, perquè aquest és un element important per a la normalització i la cohesió lingüística".


A les Illes Balears disposam actualmente de dos múltiplex d’àmbit autonòmic a través dels quals podem veure:

- Múltiplex 1 (que correspon al canal 26): TV3Cat, 3/24 i C33/Super3.
- Múltiplex 2 (que correspon al canal 65): IB3, IB3 HD i Canal 4.


La reordenació de l’espai radioelèctric significarà la utilització del canal 65 per als serveis de telefonia mòbil de 4a generació i, per decisió del Govern espanyol, l’eliminació d’un dels 2 múltiplex autonòmics. Concretament, desapareixerà l’ubicat al canal 65, que actualment ocupen IB3, IB3 HD i Canal 4.


Per aquest motiu, el Govern i IB3 ja han començat a fer passes perquè la televisió pública es pugui continuar veient, però al canal 26 (per on actualment emeten els 3 canals de la CCMA). Han retirat d’aquest múltiplex un dels 3 canals de la CCMA(el 3/24) i l’han passat al múltiplex del canal 65, que a final d’any desapareixerà.


Al final, si el Govern Bauzá no canvia de plans, a partir de dia 1 de gener del 2015, a les Illes haurem perdut un canal català dels que fins ara veiem i els altres dos de la CCMA, si es poden veure, es veuran amb una qualitat deficient.


Hi ha alternatives


Des de diferentes entitats culturals i del sector audiovisual s’ha proposat que s’utilitzin els múltiplex insulars (ara mateixen tenim 1 per a Mallorca, 1 per a Menorca i 1 per a Eivissa i Formentera) per a mantenir, i fins i tot augmentar, l’arribada de canals en llengua catalana a través de la TDT


En aquest sentit, es proposa usar els canals de què disposen els consells insulars per a emetre-hi IB3 i IB3 HD i aprofitar per a complir amb el marc legal que indica que la televisió autonòmica ha de realitzar desconnexions per a cadascuna de les illes i oferir-hi una intervenció significativa als consells insulars.


D’altra banda, el múltiplex autonòmic podria donar cabuda a TV3Cat, 3/24 i C33/Super3 i fins i tot a Esport 3, amb garanties de qualitat.


Finalment, i independentment del procés de reordenació de l’espai radioelèctric, Nel Martí afirma: “és fonamental que el Govern de les Illes recuperi l’acord de reciprocitat amb la Generalitat a través del qual les Illes pugui veure TV3 en compte de TV3Cat”.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: