"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 17/10/2014

MÉS per Palma insta al Govern a suspendre la campanya de fumigacions

La regidora Neus Truyol alerta que es tracta d'un autèntic despropòsit ambiental i pressupostari. El terme municipal de Palma es veurà afectat per 710 hectàrees

MÉS per Palma presenta una proposta al ple de Cort perquè totes les forces polítiques aprovin l'acord d'instar al Govern a suspendre la campanya de fumigació àrea prevista per a aquests mesos d'octubre i novembre. Tant al municipi de Palma, on afectarà a 710 hectàrees, com a la resta de les Illes Balears (24.059 ha a Mallorca i 2.969 ha a Menorca).

Aquesta fumigació massiva amb Dimilin suposa un perill ambiental pel sistema indiscriminat, no selectiu i altament agressiu que suposa. És una campanya imprudent i irresponsable, una manera d'actual a la qual ja ens té acostumades aquest Govern”.

La regidora Truyol afirma que la situació de la processionària no justifica un tractament tan agressiu i una despesa tan elevada, de 2 milions d'euros. “És un despropòsit ambiental i pressupostari: afectarà a una gran extensió de terres i utilitza un sistema d'aplicació indiscriminat i no selectiu, amb avionetes i helicòpters”, afegeix Truyol.

Segons la informació facilitada per APAEMA (Associació de Producció Agrària de Mallorca) al grup MÉS, també és important tenir present que les zones a tractar són espais discontinus de pinar mesclades amb zones de cultius i de medi rural, la qual cosa augmenta el risc i invalida el pla tal com està dissenyat. Així mateix suposa greus perills per a la agricultura ecològica, l'apicultura, les edificacions en espais propers i la població invertebrada en general.

Per tot això, el grup MÉS a l'ajuntament de Palma considera imprescindible informes tècnics que avalin veritablement la situació de la processionària, i quin és el sistema de tractament necessari i més idoni.

Truyol afegeix que en altres moments s'ha usat el producte químic Dimilin per fumigacions a Palma (Castell de Bellver), però amb informe tècnic de la seva necessitat, i a zones localitzades, i no sempre de forma aèria.

Hi ha sistemes i productes alternatius més saludables per la natura, més econòmics, més eficients, etcètera. I la Conselleria no en vol sentir ni parlar, i ja començant a fumigar obviant la contestació social i política de gran part de la societat”.

Comissió Europea ja ha contestat a GOB per la denúncia per incompliment de la normativa ambiental, Europa ja l'està estudiant. “Pareix que el Govern no fumigarà a zones de Natura 2000, però i la resta?”, demana Truyol.

A més, “es fa en pla colonial”, és a dir que és una gran empresa semipública com Tragsa, depenent del Ministeri que fins fa poc dirigia Cañete, la que fa aquesta feina. Una empresa avesada a fer operacions d’aquestes per la península: “28.000 hectàrees de massa forestal (descomptant la serra de Tramuntana, on en teoria no es faran fumigacions), potser a la península no són res, però aquí són més del 25% dels boscos Balears”.


Documents

Proposta a Cort relativa a les fumigacions (135 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: