"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 05/07/2014

El Grup MÉS alerta de l’augment dels casos de malalties infeccioses a les Balears

La formació ecosobiranista relaciona aquest fet amb les retallades en sanitat i serveis socials dutes a terme per part del Govern Bauzá.El Grup Parlamentari MÉS ha alertat avui de que les darreres dades epidemiològiques, publicades per la Conselleria de Salut, indiquen un augment dels brots de transmissió de malalties a la nostra comunitat autònoma. Des de MÉS asseguren que si anys enrere la mitjana era de 15 brots anual, durant el 2012 va passar a ser de 47, i el 2013 de 48. Els ecosobiranistes manifesten que, segons el document publicat per la conselleria, els 48 casos de l’any 2013 superen la mitjana del darrer quinquenni.

 

La portaveu adjunta del Grup MÉS, Fina Santiago, ha alertat de que els epidemiòlegs ja avisaven “que el conjunt de retallades en sanitat i serveis social, així com l’eliminació de la universalitat de la sanitat pública, provocarien una major presència de malalties infeccioses i una major presència de brots”. Santiago ha assegurat que, a dia d’avui, “la gent va més tard als centres sanitaris i no es medica bé, fet que es tradueix en una major i  millor transmissió de les malalties”.

 

La diputada del Grup MÉS ha alertat també de que “la reducció en la qualitat alimentària facilita que el sistema immunològic estigui més dèbil i el contagi de les malalties sigui major”. La portaveu adjunta ha apuntat que “les retallades en sanitat i serveis socials son una irresponsabilitat i, no sols ens ha fet més pobres, sinó també més vulnerables a les malalties. És ben hora que el Govern és replantegi la seva política sanitària”.

 

Des del Grup MÉS asseguren que a aquesta nova problemàtica se li ha d’afegir l’augment de malalties com la sífilis o la gonorrea, un fet ja denunciat per MÉS fa una setmana. Els ecosobiranistes recorden que la sífilis ha crescut un 49%, passant de 127 casos a 189 en els darrers 2 anys, i la gonorrea un 147% ja que ha passat de 63 casos el 2011, a 156 el 2013.

 

Segons dades extretes de la publicació de la Conselleria de Salut, els brots més freqüents son els següents:

 

-       La sarna, una malaltia que pràcticament abans no es veia, ha passat d’1 o 2 brots des de l’any 2006, a 9 brots durant el 2013.

-       Les galteres, una malaltia cada vegada més freqüent a les Balears ja que ha augmentat de 128 casos durant el 2012, a 220 durant el 2013.

-       El xarampió, 7 brots.

-       La varicel·la ha passat de 4.048 casos durant el 2012, a 5.166 durant el 2013.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: