"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 09/01/2014

Informes de l’IB-Salut demostren que la planificació d’estiu obeeix a retallar despeses en compte d’ajustar-se a les necessitats poblacionals

El Grup MÉS denuncia que els hospitals semblen “fàbriques que planifiquen les vacances reduint la producció, en compte de centres que han de donar un servei sanitari públic”El Grup MÉS ha tingut accés, a través de respostes parlamentàries, als informes dels hospitals de l’IB-Salut que compten amb la previsió i planificació de la feina dels professionals sanitaris durant el període estival. Aquests documents han permès conèixer que els hospitals no s’han adaptat a les necessitats poblacionals i a la demanda assistencial, sinó tan sols a contenir la despesa per personal i evitar noves contractacions per cobrir les vacances, amb l’únic objectiu de complir amb el pla de les retallades del Govern.

 

La portaveu adjunta del grup, Fina Santiago, explica que això perjudica no sols la qualitat assistencial sinó l’accés als serveis de salut. Santiago recorda que el conseller va reconèixer a una compareixença parlamentària que degut a l’augment de població els mesos d’estiu s’augmenta la demanda de serveis sanitaris.

 

Santiago afirma: “feta la lectura dels informes, sembla més l’adaptació de fàbriques que planifiquen les vacances dels seus treballadors el mesos d’estiu reduint la producció per tal d’evitar substitucions, que no centres que donen un servei públic de sanitat que en període estival no sols ha de donar cobertura a la població resident sinó també als turistes que necessiten de l’assistència. Els actuals gestors sanitaris no saben què tenen entre mans”.

 

“Evitamos la imagen de otra planta cerrada”; i “se reduce la contratación para sustituir vacaciones”

 

Així, per exemple, els informes revelen les següents dades:

 

A l’Hospital de Son Espases es varen tancar 139 llits, i s’assenyala que “en ningún caso se cerrarán plantas completas, de esta forma el personal no tiene que cambiar de ubicación y evitamos la imagen de otra planta cerrada”.

 

A l’Hospital General es varen tancar de 23 llits.

 

A l’Hospital d’Inca de l’1 de juliol al 30 de setembre es va tancar 1 dels cinc quiròfans funcional i que els altres 4 es centraren  en “procesos afectados por decreto de demor” y en “procesos oncològicos” amb la finalitat de “reducir las necessidades de contratos de sustitución durante todo el perido estival”. També es varen tancar 18 llits.

 

A Son Llàtzer, es varen tancar 75 llits, dos quiròfans el mes de juliol i 4 el mes d’agost, es var produir “el cierre de consultas según programanción de agendas de julio, agosto, setiembre”, tancament de dos llits a la unitat de cures intensives juliol, agost i setembre, “de esta forma se reduce la contratación para sustituir vacaciones”.

 

El percentatge de substitució d’infermeria a l’hospital Joan March va ser del 3%; el d’auxiliars de infermeria de 0%.

 

A l’Hospital de Manacor varen tancar 18 llits i 3 quiròfans, i es va baixar la cobertura de matí de 5 a 4 metges el servei d’urgències.


Documents

Informes d'hospitals de l'IB-Salut sobre la planificació estival de 2013 (289 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: