"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 16/12/2013

MÉS per Mallorca presenta iniciatives per fixar un IVA súper reduït a cultura i material escolar

La coalició argumenta que amb un IVA del 21% per a moltes famílies és impossible assumir les despeses dels fills en edat escolar, i recorda que el 28,2% de les persones està en el llindar de la pobresa a Balears. Respecte a l’IVA cultural (també del 21%) argumenten que el descens del consum cultural ha provocat la destrucció de 50.000 llocs de feina arreu de l’Estat, la mort de milers d’empreses i la disminució de la recaptació fiscalLa coalició MÉS per Mallorca ha presentat iniciatives a les diferents institucions per instar el Govern de l’Estat a fixar un IVA súper reduït del 4% al sector cultural i al material escolar (que actualment estan gravats amb un IVA del 21%). La primera institució que debatrà la iniciativa serà l’Ajuntament de Palma, en el plenari de dijous. El Grup MÉS també ha registrat una proposició no de llei al Parlament que es debatrà en els propers mesos, i també es durà el tema al Consell.

 

El regidor de MÉS per Palma Antoni i Noguera i el portaveu parlamentari de la coalició, Biel Barceló, han presentat avui la iniciativa. Barceló explica que “en moments de crisi econòmica, cal donar suport als sectors de l’economia productiva que aporten un valor afegit”, com és el sector cultural, que ha quedat “enfonsat” després de l’increment de l’IVA del 8% al 21% aplicat pel Govern espanyol. Antoni Noguera argumenta que des de l’Administració s’ha de pensar “quin model econòmic volem, i quines activitats econòmiques volem fomentar, per tal d’impulsar les indústries estratègiques. Malauradament, el PP fa tot el contrari”.

 

Noguera ha comentat dades oficials que apunten que la davallada del consum cultural (l’any 2010 la despesa mitjana per persona va ser de 341€, mentre que l’any 2012 ha estat de 289€) provocada per l’increment de l’IVA ha destruït més de 50.000 llocs de feina a tot l’Estat, i ha provocat el tancament de 2.000 empreses del sector.

 

D’altra banda, segons les associacions empresarials dels sectors musical i de les arts escèniques la conseqüència de l’increment de l’IVA cultural no ha estat un augment de la recaptació fiscal, sinó, ben al contrari, un descens en la recaptació de 5,7 milions d’euros (sumant les dades d’aquests dos sectors).

 

Antoni Noguera també ha reclamat una rebaixa de l’IVA cultural com una manera de fomentar una indústria fonamental per aconseguir la desestacionalització turística, especialment a Palma.

 

L’IVA del material escolar: “un via crucis per a moltes famílies”

 

Per altra banda, Barceló i Noguera han destacat que segons les darreres dades oficials a les Illes Balears un 28,2% de les persones estan en risc de pobresa (un 3,2% més que l’any passat). Amb aquesta situació, “comprar el material escolar amb un IVA del 21% ha estat un veritable via crucis per a moltes famílies”, per la qual cosa cal “invertir les prioritats”, i que des de les institucions públiques “es miri per les persones”. Per això reclamen “un canvi de fiscalitat pensant en les persones i pensant en un canvi de model econòmic”. Cal recordar que abans de la pujada de l’IVA, els productes de papereria considerats material escolar estaven gravats amb un IVA súper reduït del 4%.

 

Més informació:

 

Estadístiques de consum cultural (font: Ministeri d’Educació, Cultura i Esport)

 

Informe sobre l’impacte de l’increment de l’IVA en el sector de les arts escèniques (font: FAETEDA)

 

Informe sobre l’impacte de l’increment de l’IVA en el sector de la música (font: APM i ARTE)

 


Documents

Moció a l'Ajuntament de Palma (369 KB)
Proposició no de llei al Parlament (173 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: