"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 05/12/2013

Per tenir unes Illes Balears 100% renovables el Govern ha d’instar Rajoy a canviar de polítiques

El Grup MÉS valora positivament el document presentat per la Conselleria d’Economia i Competitivitat, però en qüestions la viabilitat i l’efectivitatEl Grup MÉS considera positiu que el Govern afirmi que li agradaria un futur 100% renovable per a les nostres Illes. Ara bé, en opinió del diputat David Abril cal “posar fil a l’agulla”, ja que el document presentat ahir per part del conseller Garcia és “molt millorable, sobretot pel que fa a les actuacions a desplegar”.

 

Segons Abril, el document conté algunes contradiccions inassumibles per al Grup MÉS, com ara el fet que es plantegi fer un megacable elèctric per integrar el nostre sistema elèctric amb el de la península, amb l’excusa que es fa per afavorir la implantació de les energies renovables, però no es plantegi en canvi ni tan sols un calendari o una previsió de tancament de la central d’Es Murterar, de les més brutes d’Europa, que funciona amb carbó importat de Sudàfrica.

 

Per al grup ecosobiranista, una altra de les contradiccions del Pla és que el gruix d’actuacions relatives a renovables queden molt condicionades a un canvi de política per part de l’Estat, ja que la darrera reforma energètica del tàndem Rajoy-Soria és un greu atac contra el futur de les energies netes, en la línia contrària al que s’està apostant arreu del món, i sobretot contra l’autoconsum. Per a Abril, “si el Govern no aconsegueix llevar el peatge que es vol posar a les plaques solars, i surt més barat comprar energia a les multinacional de l’energia, que tenen el monopoli dels preus, ningú no apostarà per la fotovoltaica. Cal un règim especial, com han tingut les Illes Canàries des de fa anys”.

 

Finalment, el Grup MÉS ha presentat una proposició no de llei (que adjuntam) on justament es proposa a la resta de grups parlamentaris pronunciar-se sobre aquestes qüestions per fer viable el Pla presentat ahir pel Govern, i ha anunciat que presentarà al·legacions al document de la Conselleria. “Més enllà de grans anuncis, ens conformaríem amb un 20% de generació renovable per a 2020, com marquen els objectius a nivell europeu, però s’hi ha de posar els mitjans, i el Govern ha de pactar amb els agents socials i econòmics, els Consells i els Ajuntaments un model energètic per a les Illes que és estratègic no sols en termes mediambientals, sinó també econòmics”, ha conclòs Abril.

ť
Documents

PNL del Grup MÉS sobre el cable de Red Eléctrica i les renovables (203 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: