"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 17/01/2013

PSM-IV-ExM reclama a Bauzá que exigeixi a l’Estat 582 milions de deute històric de salut i educació

Els mallorquinistes apunten que el Govern espanyol va pagar 20 milions a Extremadura el passat mes de desembre, i afirmen que si l’Estat pagàs els compromisos pendents amb Balears “compliríem amb l’objectiu de dèficit i no s’haurien de fer retallades”El grup parlamentari PSM-IniciativaVerds-Entesa i Més per Menorca reclamen al Govern de José Ramón Bauzá que exigeixi a l’Estat els 582 milions de deute històric amb les Illes Balears per compensar la mala dotació financera de les competències de salut i educació des que s’assumiren per part de la CAIB i fins a l’any 2004, en què el Govern del PP va calcular aquesta xifra i la va incloure en els pressuposts. Hi presentaran una PNL al Parlament.

 

El portaveu del grup, Biel Barceló, i la diputada Joana Lluïsa Mascaró han denunciat que mentre el Govern espanyol incompleix els compromisos pendents amb les Illes Balears, sí que reconeix i paga el deute històric d’altres Comunitats Autònomes, com ara Andalusia o Extremadura. En concret, el passat mes de desembre el Consell de Ministres va aprovar el pagament de 20 milions a Extremadura (i s’ha compromès a pagar-ne 20 més al llarg del 2013), del total de 300 milions de deute històric quantificat pel Govern extremeny. Andalusia, per la seva banda, ha rebut més de 1.000 milions per aquest concepte els anys 2009 i 2010.

 

Biel Barceló ha explicat que aquests 582 milions de deute històric s’han d’afegir als prop de 1.000 milions de compromisos pendents reconeguts pel vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, amb els quals també hauríem de comptar les inversions estatutàries corresponents a 2012 i 2013, que no han estat pressupostades. Tot plegat sumaria al voltant de 2.000 milions d’euros. El portaveu dels mallorquinistes ha afirmat que “si el Govern reclamàs a l‘Estat tots els compromisos pendents amb el nostre país, i es pagassin, no només compliríem amb l’objectiu de dèficit, sinó que no serien necessàries les retallades en salut i educació”.

 

Barceló s’ha mostrat indignat pel fet que “l’Estat reconeix i paga el deute històric a comunitats com Extremadura i Andalusia, que tenen ràtios d’inversió sanitària per habitant prop d’un 50% més altes que la nostra, molt per damunt de la mitjana estatal. I mentrestant, Balears som els qui més contribuïm al sistema de finançament autonòmic, i els qui tenim la sanitat pitjor finançada. El maltractament de l’Estat cap als ciutadans d’aquestes illes és terrible”.

ť
Documents

PNL del grup PSM-IV-ExM a favor de reclamar el deute històric amb de l'Estat amb les Illes Balears (232 KB)
Liquidació del pressupost de 2011 (582 milions de deute històric de l'Estat amb les Illes Balears) (88 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: