"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 09/01/2013

PSM-IV-ExM proposarà incentivar la participació i reduir despeses al Parlament sense reduir representativitat

Volen regular “l’escó ciutadà”, que les iniciatives legislatives populars siguin debatudes obligatòriament i que es regulin i es limitin les dedicacions exclusives dels diputatsEl grup parlamentari PSM-IniciativaVerds-Entesa i Més per Menorca ha definit els eixos prioritaris d’actuació de cara al proper període de sessions del Parlament, que començarà el mes de febrer. Els portaveus Biel Barceló i Fina Santiago han explicat avui aquests eixos:

 

- Noves propostes fiscals, perquè paguin els qui més tenen i per implantar mesures fiscals vertaderament mediambientals.

- Reclamar a l’Estat tots els compromisos pendents, així com la sobirania fiscal per tal de poder disposar dels recursos que es generen en aquestes illes per poder fer front a la crisi amb garanties.

- Mesures per estimular la reactivació econòmica i la creació de llocs de feina. En aquest sentit, Barceló posa de manifest que la llei d’emprenedors “no ha servit de res”.

- No retrocedir en la prestació de serveis socials i sanitaris, i en el finançament del sistema educatiu.

- Valorar i protegir el territori i el paisatge com a element de diferenciació turística. “El PP, en canvi, treu al carrer a aquells que cuiden el paisatge”, ha dit Barceló.

 

A banda d’aquests eixos prioritaris per a l’acció parlamentària, des del PSM-IV-ExM proposaran una bateria de mesures per incentivar la participació ciutadana en la presa de decisions. Biel Barceló saluda la disposició de la nova presidenta del Parlament en relació a aquesta qüestió (tot i que recorda que totes les propostes que hi han fet des de la coalició han estat rebutjades pel PP).  En aquest sentit, proposaran:

 

- Regular l’anomenat “escó ciutadà” perquè la ciutadania, a través de les entitats civils, pugui participar directament en el Parlament.

- Tornaran a presentar la llei de consultes populars perquè els ciutadans es puguin pronunciar directament sobre qüestions d’interès polític.

- Una nova reforma de la llei electoral per millorar la transparència i la pluralitat del sistema electoral del país.

- Una reforma de les iniciatives legislatives populars (tant l’estatal com la balear) per establir l’obligatorietat que les ILP siguin debatudes als parlaments, i per rebaixar a la meitat el nombre de signatures requerides.

- Una llei d’Iniciativa Popular Local, per tal que els ciutadans també puguin presentar propostes en els seus ajuntaments.

 

D’altra banda, Fina Santiago ha avançat que el grup parlamentari sobiranista i ecosocialista presentarà propostes concretes perquè el Parlament redueixi despeses sense haver de reduir representativitat. Aquestes propostes seran:

 

- Limitar les dedicacions exclusives dels diputats als portaveus, membres de la Mesa i un nombre mínim de diputats per grup, proporcional al nombre de diputats del grup.

- Garantir que aquells diputats que cobren dedicacions exclusives no tenguin altres tipus d’ingressos per activitats professionals.

 

Santiago ha explicat que, segons la informació de què disposa el grup parlamentari, en aquests moments només hi ha set diputats que no cobren dedicació exclusiva, i que alguns dels qui la cobren tenen altres ingressos. La diputada d’IniciativaVerds considera que és necessari que es facin públiques, d’una vegada, les declaracions de béns i d’activitats dels diputats del Parlament.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: