"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 13/12/2012

El Palau de Congressos engoleix 470.000 euros públics cada mes

El grup municipal PSM-IV-ExM presenta una moció al ple de Cort d’aquest mes de desembre per reclamar una solució urgent que eviti tirar als fems més doblers públics. Des de l’aturada de les obres al mes de juliol, ja s’han gastat 2,5 milions d’eurosEl Grup Municipal PSM-IniciativaVerds-Entesa a l’Ajuntament de Palma defensarà en el plenari del proper dia 20 de desembre una proposició amb l’objectiu de prendre una decisió definitiva sobre quin ha de ser el futur del Palau de Congressos.


Antoni Verger, portaveu del grup municipal, alerta avui que “ha de ser una decisió definitiva però sobretot urgent, ja que cada mes el cost fix del Palau de Congressos ascendeix a 470.000 euros públics que paguen conjuntament l’Ajuntament de Palma i el Govern. Segons ha explicat el PP de Cort en comissió informativa avui mateix, i a petició de la coalició PSM-IV-ExM, el primer mes després de l’aturada de les obres es va pagar 580.000 euros, i a partir del segon 470.000. En total, des de l’aturada de les obres el passat 20 de juliol, en cinc mesos se deuen 2,5 milions d’euros públics que el “monstre” del Palau de Congressos s’ha engolit.


“El pitjor de tot és que el monstre seguirà engolint gairebé 500.000 euros cada mes si no s’arriba a una solució de forma immediata. És molt urgent que el PP s’assegui amb el sector econòmic, els agents socials, entitats ciutadanes i partits polítics per cercar entre tots una sortida definitiva i urgent a aquest desastre”.


La coalició de Palma proposa que es rescindeixin els contractes de lloguer de la maquinària, les grues, les bastides i tot el material a fi i efecte d’evitar pagar 156.000 euros que s’estan destinant actualment cada mes, mentre les obres segueixen aturades i no hi ha cap previsió de poder continuar-les.


“La situació és límit i s’han de cercar solucions també límit”. En aquest sentit, Antoni Verger aposta per estudiar amb rigor i transparència que una de les possibles alternatives sigui el desmantellament de la infraestructura tant del Palau de Congressos com de l’hotel annex.


“Cal estudiar el cost i les repercussions que tindria el desmuntatge de l’actual estructura, el reciclatge dels materials i la recuperació de l’espai per la ciutat. S’ha d’analitzar si és la millor opció, però en qualsevol cas evitaria que el “monstre” seguís engolint bona part dels gairebé mig milió d’euros públics cada mes”.Ja s’han pagat 2,5 milions des de l’aturada de les obres


Durant la comissió informativa de Vigilància de la Contractació i Infraestructures on s’ha debatut la moció que presenta la coalició ecosobiranista, l’equip de govern del PP ha desglossat el cost mensual al què feim referència després que el propi conseller del Govern de Turisme, Carlos Delgado, fes públic que el Palau costa 580.000 euros mensuals.


El PP de Cort ha explicat que dels 580.000 euros que es van pagar el primer mes després de l’aturada de les obres, es va passar a 470.000 ja que es va produir un ERO dins Acciona que va eliminar 14 llocs de feina destinats al Palau de Congressos, el què va suposar la reducció de 145.000 a 35.000 euros en concepte de personal. Amb tot, encara són 12 treballadors d’Acciona que estan destinats al Palau i en virtut dels quals Acciona exigeix cada mes una indemnització de 35.000 euros, en virtut de les clàusules del contracte, euros per una feina que no s’està fent.


Amb tot, encara hi hem de sumar 237.000 euros d’interessos mensuals que l’Ajuntament de Palma i el Govern paguen a Acciona cada mes, tot i estar les obres aturades, en virtut dels quasi 40 milions d’obra executada i encara no pagada a la constructora. Aquesta compensació que ha d’abonar l’administració és especialment greu i injusta si tenim en compte que el Govern, per exemple, no compensa a les entitats del Tercer sector, que atenen a més de 120.000 usuaris, pels més de 250.000 euros anuals de despesa financera que han d’assumir per mor dels retards i impagaments del Govern.


Mentre una multinacional constructora té garantits els interessos per impagament de l’administració, empreses que se dediquen a tenir cura de discapacitats, persones amb risc d’exclusió social, etcètera. han de suportar els impagaments de l’administració, i encara han d’assumir les despeses financeres, sense cap compensació per impagaments. “Això és una terrible injustícia”, denuncia Antoni Verger.


Cal tenir també en compte el cost de la vigilància de les instal·lacions que suposa 41.000 euros mensuals. Tot plegat, sumant el cost dels lloguers, els interessos i el personal d’Acciona, i el servei de vigilància, resulta que el monstre del Palau engoleix mensualment 470.000 euros. I des del mes de juliol, la xifra ascendeix a 2,5 milions d’euros aproximadament.


Documents

Moció relativa al Palau de Congressos (369 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: