"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 28/11/2012

PSM-IV-ExM de Palma reuneix ciutadans i entitats per analitzar alternatives als pressupostos sagnants de Cort

Més d’una cinquantena de persones es van reunir ahir amb els regidors ecosobiranistes amb els comptes que el PP de Palma ha presentat per a l’any vinent i que preveuen una davallada en partides tan importants com Habitatge i Benestar Social, mentre els bancs s’enduen fins a 54 milions d’euros públics

El grup municipal PSM-IniciativaVerds-Entesa a l’Ajuntament de Palma va organitzar ahir al vespre un debat obert al casal de barri Joan Alcover amb un únic punt a tractar: els Pressupostos de Cort per l’any 2013. Els regidors van explicar la lletra petita de les retallades que preveuen aquests comptes segons les seves àrees, però l’objectiu principal va ser resoldre dubtes i conèixer els detalls d’uns comptes que tots els assistents van estar d’acord en qualificar de sagnants.

 

“Hi ha alternatives a les retallades del PP a Cort, però no tenen la valentia suficient per afrontar-les”. Antoni Verger va denunciar que aquests són uns “pressupostos sagnants en moltes àrees bàsiques però també són uns comptes injustos i immorals perquè fins a 54 milions d’euros públics se’n van directament a injectar liquiditat als bancs. Això, mentre serveis bàsics com programes de Benestar, Habitatge, Mobilitat o Ocupació són desmantellats”. D’aquesta manera posà en evidència l’oposició frontal de la coalició ecosobiranista davant aquests pressupostos que ja s’han aprovat inicialment en sessió plenària el passat 22 de novembre.

 

Ara, però, els comptes per al 2013 es troben en període d’exposició pública i això vol dir que els ciutadans poden presentar reclamacions. Els regidors ho van explicar als presents al mateix temps que els hi van oferir models de reclamacions que poden signar i entregar al registre de les oficines municipals abans del dia 13 de desembre.

 

La cinquantena de persones que es van mostrar interessades en debatre aquests comptes van estar d’acord majoritàriament en afirmar que és necessari un canvi de model de gestió de lo públic per reinvertir en les persones i no permetre que els recursos dels ciutadans es destinin a cobrir el pagament d’amortitzacions i interessos bancaris mentre els serveis públics són desmantellats o degradats.

 

“Hi ha alternatives a les retallades del PP a Cort”

 

La coalició PSM-IV-ExM va explicar els detalls de comptes posant èmfasi en la pujada indiscriminada de taxes municipals com és el 3% de l’IBI al mateix temps que l’equip de govern rebutja pujar l’IBI a les grans superfícies hoteleres, comercials o grans oficines. “Hi ha alternatives a les retallades del PP, però no les volen escoltar perquè sol governen per a uns pocs ciutadans. A la resta ens toca pagar”, assegurà Verger. El portaveu del grup municipal es va mostrar especialment preocupat pel desmantellament del servei municipal de l’Habitatge, i va exposar que el grup municipal proposa cobrar un recàrrec de l’IBI del 50% per aquells habitatges que estiguin buits amb el doble objectiu d’augmentar ingressos i per fer-los aflorar al mercat afavorint una baixada dels lloguers.

 

La regidora Marisol Fernández, per la seva part, va posar en evidència la manca de sensibilitat i la irresponsabilitat del PP a Cort davant la davallada de recursos per a programes de conscienciació en la lluita contra la violència de gènere, que des de 2011 ha baixat un 60%. Així mateix, el PP ignora la situació dels 50.000 aturats de Ciutat i centra la seva política d’Ocupació en els emprenedors de forma exclusiva, deixant de banda la tasca irrenunciable dels Orientadors Laborals, sobretot en aquests moments.

 

Per la seva banda, Noguera va remarcar que Benestar Social davalla un 8%, es desmantellen programes d’educació i joventut, mentre l’àrea de Cultura també pateix un minva molt important. “Aquest és el govern de la incultura que fa impossible la continuïtat de la Simfònica o el manteniment dels edificis educatius o beta l’accés a l’ensenyament a les persones adultes. Per tot això, i més, cal recordar que aquesta no és una crisi econòmica que no permet cap altra sortida. Cal dir que això és una estafa”.

 

Les persones assistents han mostrat la seva preocupació per les retallades, sobretot en una situació com l’actual, on els diners públics es destinen a pagar als bancs, mentre es retallen drets i serveis públics. Així mateix s’ha parlat de la necessitat de crear iniciatives autònomes amb criteris d’economia social i solidaria per empoderar a les persones i construir alternatives al model capitalista.

 

També  s’ha criticat com els governs actuals segueixen apostant i invertint amb grans macro infraestructures com el Palau de Congressos o l’edifici dels Bombers (entre d’altres). S’ha assenyalat que ja és hora d’invertir les prioritats i apostar per les persones i els seus drets, i, d’una vegada per totes, eliminar els privilegis a especuladors i estafadors.

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: