"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 26/11/2012

L’oposició a Cort rebutjam signar una declaració institucional amb el PP amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere

Els grups municipals PSIB-PSOE i PSM-IV-ExM consideram inadmissible aprovar “paper mullat” amb l’equip de govern de Palma davant les retallades que estan aplicant dels programes d’igualtat i de sensibilització d’aquesta xacra social 


Els grups a l’oposició al consistori palmesà denuncien la manca de sensibilitat vers una de les pitjors xacres socials dels nostres temps per part de l’equip de govern del PP a Cort, un fet que queda evidenciat amb la proposta dels comptes previstos per al 2013 que preveuen una reducció en aquesta matèria a la Regidoria d’Igualtat d’un 22,75%. I tot això mentre les dones segueixen morint any rere any pel terrorisme masclista, segueixen sofrint en la seva vida, i en la dels seus fills, massa vegades agressions físiques i psicològiques en silenci.
En aquest sentit, els grups municipals PSIB-PSOE i PSM-IniciativaVerds-Entesa a l’Ajuntament de Palma han decidit no donar suport a la proposta de declaració institucional proposada per la Regidoria d’Igualtat. Considerem que no podem donar suport a intencions buides de contingut que s’acaben convertint en paper mullat, ja que no venen acompanyades per accions reals i concretes que demostrin una voluntat política ferma.
L’oposició considera que el conjunt de les polítiques que està aplicant el PP arreu de les institucions on governa pot posar en perill al vida de moltes dones ja que les retallades es produeixen en programes bàsics de prevenció i sensibilització, així com en el desmantellament de l’Estat del Benestar en general.
Unes retallades que demostren la manca de sensibilitat i la enorme irresponsabilitat del PP ja que mentre enguany ja han mort 43 dones, dues d’elles a Balears, els pressupostos de l’estat espanyol han baixat un 27% en matèria d’igualtat de gènere, el que suposa uns 8 milions d’euros; el Govern de les illes ha retallat el pressupost de l’Institut Balear de la Dona en un 15%; i com ja hem dit, la Regidoria de Palma ho ha fet en un 22,75%.
Ara fa un any que el PP va guanyar les eleccions espanyoles i en aquest temps Espanya ja ha retrocedit 14 llocs en l’Índex del Fòrum Econòmic Mundial que suposa un autèntic rècord de passos enrere en tan poc temps. Això vol dir que les dones espanyoles tenen cada dia més dificultats per tenir una ocupació, per fer compatible la seva vida laboral i familiar, per accedir a l’educació, la sanitat, o l’atenció social, per exercir els deus drets sexuals i reproductius, i per incorporar-se a espais de participació i presa de decisions.
Cal posar l’accent en què el PP està afavorint el retorn a un època passada en la qual el tractament d’aquesta xacra social es limitava a l’entorn privat i familiar, on el silenci es convertia en la pitjor de les condemnes. Per això, els grups a l’oposició alerten del retrocés que s’està produint després d’anys de lluita per aconseguir una conscienciació i una visualització tan necessària d’aquesta problemàtica social.  

PSIB-PSOE i PSM-IV-ExM consideren que les polítiques del PP en matèria d’igualtat representen un greu i irresponsable retrocés en els avenços aconseguits fins ara per construir una societat més justa i menys masclista.  La prevenció i la sensibilització són imprescindibles per aconseguir la complicitat de la societat i de l’entorn per tal que les dones que pateixen maltractes puguin reunir les forces i els suports suficients per afrontar una denúncia. Codi Penal i taxes judicials.
Una altra mostra dels valors retrògrads i d’organització social patriarcal que està imposant el PP arreu es produeix en el marc de la reforma del Codi Penal. En aquest cas, l’avantprojecte de reforma que ha presentat el ministre Gallardón proposa la retirada del terme “violència de gènere” per tal de simplificar-lo amb el terme “violència”. Un fet que és gravíssim ja que constata la no visualització del problema ja des de la pròpia norma, i que per tant suprimeix de cop la visualització també social d’un terme que ha costat molts anys d’implantar en la consciencia col·lectiva. 
Així mateix, els grups municipals consideren que el PP està convertint la dona maltractada en una víctima també del sistema, ja que l’increment de les taxes judicials suposa una clara barrera para a la lluita contra la violència de gènere. Una barrera més que s’ha de sumar a les ja preocupants i existents en les situacions d’aquest tipus, on la dona que està sent víctima de la violència de gènere ja té prous problemes per arribar a denunciar el seu cas i superar la barrera de la por, de la pressió social, del sostén econòmic respecte la persona que la maltracta, etcètera. 
Abordar les causes estructurals de la violència de gènere és un deure de tota la societat i especialment dels governs, des de les polítiques públiques i el Dret. I és un deure amb el que no s’està complint.
Per tot això, els grups municipals PSIB-PSOE i PSM-IniciativaVerds-Entesa a Cort consideren inadmissible donar suport a una declaració institucional a proposta del PP mentre apliquen polítiques restrictives econòmicament en tot allò que fa referència a les accions en l’àmbit de la igualtat, en mesures de sensibilització, prevenció, detecció precoç i investigació d’aquest greu problema social.

      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: