"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 28/09/2012

PSM-IV-ExM: els PGE són una nova estocada a les classes mitjanes i un atac a la sobirania de Balears

Biel Barceló i Fina Santiago afirmen que no reactivaran l’economia i insten Bauzá a reclamar per via judicial les inversions estatutàries: “que defensi Balears amb la mateixa energia que defensa l’increment de sous del seu gabinet” 

Des de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa consideren que els Pressuposts Generals de l’Estat (PGE) per a 2013 “suposen una nova estocada a les classes mitjanes i a la recuperació econòmica”. La diputada d’IniciativaVerds, Fina Santiago, ha explicat avui que són uns pressuposts “entregats als bancs, que són els principals artífex de la crisi econòmica: no els hi basta el rescat europeu, sinó que una part molt important dels Pressuposts de l’Estat es dedicaran a tornar préstecs als bancs”.

 

Santiago afirma que es tracta d’uns PGE “provisionals, de pre-rescat”, ja que una vegada passades les eleccions a Galícia del proper 21 d’octubre “segurament el Govern de l’Estat demanarà el rescat financer i les mesures s’enduriran encara més”.

 

La diputada ecosocialista també ha denunciat el fet que en els PGE, un any més, no hi ha inversions estatutàries: “tornen a incomplir l’Estatut, que és una llei orgànica de l’Estat”. Santiago ha demanat al president Bauzá “que utilitzi la mateixa energia que ha utilitzat per defensar l’increment dels sous del seu equip [hi ha acudit dues vegades als jutjats] per defensar les inversions que corresponen a les Illes Balears”. En aquest sentit, l’ha instat a enfrontar-se amb el Govern espanyol als tribunals per defensar el compliment de l’Estatut. I ha recordat que aquestes inversions “han de permetre invertir en turisme, infraestructures, innovació, medi ambient...”.

 

Biel Barceló: “un atac a la nostra sobirania”

 

D’altra banda, tant Fina Santiago com el portaveu del grup PSM-IV-ExM, Biel Barceló, han criticat la nova figura de l’"autoritat fiscal" que controlarà els pressuposts de les CCAA. Segons la diputada ecosocialista, “tracten les CCAA com si fóssim menors d’edat que necessitéssim uns senyors amb frac que controlin les nostres despeses. Estaria bé que els recursos que volen destinar a controlar a les CCAA els destinassin a lluitar contra el frau fiscal”.

 

Biel Barceló, al seu torn, ha qualificat la creació d’aquesta figura com “un atac a la sobirania de les Illes Balears”, ja que “amb aquest organisme ens lleven la poca sobirania econòmica que ens quedava”. El portaveu mallorquinista ha inscrit la creació d’aquesta figura dins el procés de recentralització de l’Estat que està impulsant el Govern espanyol del PP.

 

Pel que fa a altres àmbits, des de la coalició PSM-IV-ExM critiquen la reducció del pressupost de turisme en un 40% perquè “no ajudarà, sobretot quan ja s'havien gairebé eliminat projectes d'inversió com Platja de Palma”. I alerten d’altres retallades importants, com ara en l’apartat de dependència, que suposarà seguir baixant en nombre de perceptors, quan les necessitats hi són i creixen: “estam davant una demolició controlada de la llei de dependència”, segons Santiago.

 

Així mateix, critiquen l’anunci de 43 lleis "reformistes": “fa por, veient la decantació ideològica del Govern Rajoy: les pensions seran una de les primeres víctimes, probablement en forma de privatització del sistema.

 

Finalment, el grup nacionalista i ecosocialista ha valorat positivament la introducció nous imposts, com ara a les fortunes derivades de premis de loteries. Ara bé, la diputada d’IniciativaVerds no entén per què es graven “les noves fortunes, i no es graven les velles fortunes”.

 


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: