"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 24/09/2012

PSM-IV-ExM instarà dema al president Bauzá que defensi el concert econòmic solidari

El portaveu parlamentari, Biel Barceló, assistirà a una reunió al Consolat prèvia a la Conferència de Presidents que se celebrarà la setmana vinent a MadridEl portaveu parlamentari de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa Biel Barceló, ha explicat que demà assistirà a una reunió amb el president José Ramón Bauzá al Consolat de Mar, per tal de preparar la Conferència de Presidents que està prevista per al proper dia 2 d’octubre a Madrid. Barceló ha avançat que instarà Bauzá a defensar el concert econòmic solidari com l’instrument més adequat per garantir els drets dels ciutadans de les Illes Balears.

 

El diputat, que ha comparegut en roda de premsa amb la portaveu adjunta del grup, Fina Santiago, per explicar la posició de la coalició en relació al plenari parlamentari, ha recordat que “cap modificació del sistema de finançament ha arreglat els nostres problemes”, i ha assenyalat que “encara a hores d’ara som els darrers en finançament per habitant, mentre continuam essent els qui més contribuïm en relació al nostre PIB”. Barceló recorda que, segons les balances fiscals publicades pel Govern espanyol, les Illes Balears aporten cada any a l’Estat el 14% del seu PIB en forma d’imposts: “3.000 milions d’euros, que són la diferència entre allò que pagam els ciutadans d’aquestes illes i allò que torna en forma de finançament i serveis”. Per al dirigent del PSM-IV-ExM la millor solució és el concert econòmic solidari: “hem de tenir la sobirania fiscal per poder recaptar els imposts i decidir en què els invertim, reservant una partida per a la solidaritat amb aquelles comunitats autònomes que la necessitin”.

 

El portaveu de la coalició mallorquinista i ecosocialista també demanarà al president del Govern que reclami tots els compromisos pendents de l’Estat amb les Illes Balears, entre els quals es troben les inversions estatals anomenades “estatutàries”. En total, incloent-hi aquestes inversions, convenis que l’Estat ha de complir, la liquidació del fons de competitivitat del sistema de finançament actualment en vigor i el compliment de diferents sentències que donen la raó al Govern, el conjunt de compromisos pendents de l’Estat amb Balears supera els 1.600 milions d’euros. “Bauzá ha de reclamar que l’Estat ens doni el que ens deu”, ha dit.

 

En tercer lloc, Biel Barceló també recordarà a José Ramón Bauzá que l’Estatut indica que en el termini de 7 anys des de la seva aprovació (termini que s’acabarà l’any 2014) s’ha de redactar un nou Règim Especial Balear que compensi els costos derivats de la insularitat. Barceló ha recordat que la legislatura passada es va crear una ponència parlamentària per avançar en aquesta qüestió, però tant PP com PSOE varen bloquejar qualsevol avanç.

 

Votació en el Parlament sobre el concert econòmic solidari

 

El portaveu parlamentari del PSM-IV-ExM ha explicat que en el plenari parlamentari de demà es votarà una iniciativa del grup nacionalista i ecosocialista en què proposen una bateria de mesures per fer front a la crisi, entre les quals hi ha la proposta de concert econòmic solidari. Biel Barceló ha instat els grups de PP i PSOE a donar suport a la iniciativa, per tal d’aconseguir un pronunciament unànime del Parlament.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: