"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 06/09/2012

PSM-IV-ExM reclama avançar el debat de política general al setembre per tractar la greu situació econòmica i social

Biel Barceló i Fina Santiago avancen que presentaran al Parlament mesures per solucionar els problemes de les persones, i insten el Govern a estudiar acollir-se al fons de liquiditat autonòmic sense condicions polítiquesEl grup parlamentari PSM-IniciativaVerds-Entesa ha reclamat avui al president Bauzá que avanci el debat de política general al mes de setembre per tractar la greu situació econòmica i social del país. Els portaveus del grup, Biel Barceló i Fina Santiago, han comparegut per explicar les línies de l’acció política de la coalició de cara al proper període de sessions parlamentari, que començarà la setmana que ve.

 

Barceló ha afirmat que “davant la greu situació econòmica i social, davant els 75.000 aturats que hem tengut en ple mes d’agost, davant la incapacitat del Govern del senyor Bauzá de plantejar mesures econòmiques que servesquin per qualque cosa, davant el fet el Govern de l’Estat ens deu més de 1.000 milions d’euros que Bauzá és incapaç de reclamar, i davant el problema greu de liquiditat del Govrern, és imprescindible que el president comparegui en el Parlament. El millor seria avançar el debat de política general a aquest mes de setembre. Si realment hi volen posar solucions damunt la taula, oferim la nostra col·laboració”.

 

En relació a la situació econòmica, per fer front a la manca de liquiditat del Govern i a la dificultat de trobar finançament a través de les entitats financeres, el portaveu parlamentari del PSM-IV-ExM ha instat el Govern a estudiar la possibilitat d’acollir-se al fons de liquiditat autonòmic “sense contrapartides ni condicions de caràcter polític”. Biel Barceló ha argumentat que mentre no se solucioni el greu problema de finançament que pateix el país (Balears aporta a l’Estat el 14% del PIB), el Govern ha d’aconseguir recursos per fer front als pagaments i mantenir els serveis públics bàsics. Barceló recorda que els doblers del fons de liquiditat “també són nostres, perquè provenen dels imposts que pagam els ciutadans balears”, i alerta que aquest fons és limitat i podria exhaurir-se si moltes comunitats s’hi avancen (Catalunya, el País Valencià, Andalusia i Múrcia ja han anunciat que s’hi acolliran).

 

D’altra banda, Biel Barceló ha explicat que les propostes que presentarà el grup PSM-IV-ExM de cara al proper període de sessions se centraran en els àmbits social, sanitari, educatiu i econòmic. Ha esmentat iniciatives que fan referència al finançament autonòmic, als efectes de la reforma laboral, a les prestacions sanitàries, a la viabilitat dels centres sociosanitaris, a les conseqüències del rescat europeu per a les persones, a la situació dels pensionistes, al futur dels sectors industrial i comercial de Balears, a mesures fiscals alternatives, a les persones en situació de dependència, o a iniciatives per solucionar els problemes derivats de l’exigència del certificat de residents per als viatges.

 

Falta de respecte del Govern del PP envers el Parlament

 

Al seu torn, la diputada d’IniciativaVerds, Fina Santiago, ha denunciat la “falta de respecte” i el tarannà “antidemocràtic” del Govern del PP, ja que “considera el Parlament com un simple tràmit administratiu, no com un espai de debat i de consens”. Santiago ha explicat que el grup parlamentari ha sol·licitat 154 documents que el Govern no ha volgut presentar, ha formulat 246 preguntes que no han estat contestades (entre agost de 2011 i juny de 2012) i ha presentat 13 sol·licituds de compareixences de consellers que no s’han produït.

 

A més, fins ara el Govern ha aprovat 19 decrets llei, els quals només es tramiten com a projecte de llei quan al PP li interessa esmenar-los (per exemple, com hem vist aquesta setmana, per permetre la incineració de fems d’arreu d’Europa, o per permetre l’extracció d’aigua d’aqüífers sobreexplotats). La diputada ecosocialista ha reclamat al PP que corregesqui aquesta actitud i faci del Parlament “un espai de debat polític i de consens democràtic, que és el que hauria de ser”.

 


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: