"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 30/07/2012

El Govern accepta condicions abusives en els crèdits bancaris i el PSM-IV-ExM ho veu “un escàndol i un insult als ciutadans”

La coalició exigeix a Aguiló que comparegui al Parlament per explicar quines contraprestacions li han donat els bancs per renegociar a l’alça els interessos pels deutes: “no sabem si hi ha hagut una extorsió o una subvenció encoberta”La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha denunciat que el Govern ha acceptat condicions abusives en els crèdits bancaris que deu l’Administració balear (en concret, increments notoris i absolutament inexplicables dels interessos). La coalició ha obtingut la informació arran de preguntes parlamentàries al Govern, i avui l’ha exposada en roda de premsa.

 

 

La diputada Joana Lluïsa Mascaró considera que les noves condicions dels crèdits són “un escàndol”, i “un insult als ciutadans”, ja que suposaran que el Govern haurà de pagar als bancs, com a mínim, una desena de milions d’euros anuals més en concepte d’interessos en els crèdits que té concedits. Mascaró considera especialment greu que el Govern hagi renegociat aquests crèdits sense haver-ho explicat a la ciutadania, i sense haver dit a canvi de què ho feia: “no sabem si els bancs han extorsionat al Govern, o si el Govern ha subvencionat els bancs de manera encoberta. És necessari que el vicepresident Aguiló comparegui al Parlament per donar totes les explicacions”.

 

Segons la diputada, “es podria entendre que, en els pocs casos  en què les modificacions suposen que s’allarga un any més el termini per a la devolució, i que el 2012 no es pagarà amortització, els bancs hagin exigit un interès superior. És cert que a la llarga el deute surt més car, però també és cert que no pagar les amortitzacions bancàries permetria una certa liquidesa que pot permetre pagar proveïdors”.

 

Ara bé, Mascaró explica que “en realitat no serà així, el problema greu de manca de liquiditat i de finançament  serà el 2013, i de les dades que disposam es dedueix que només es deixa de pagar amortització d’uns pocs crèdits (quadre 1) i just durant el 2012, però el fet d’incrementar exageradament el marges dels interessos de la majoria del deute bancari a canvi de res (quadre 2) fa totalment inútil aquesta operació ja que incrementarà la despesa en interessos uns 10 milions d’euros anuals com a mínim, si només comptam a partir dels canvis que coneixem”.

 

La parlamentària del PSM-IV-ExM afirma que “si les modificacions dels deutes bancaris s’ha fet també amb els de curt termini, l’increment podria arribar fàcilment fins als 60 milions anuals, complicant encara més la ja difícil situació econòmica de la CAIB”.

 

Joana Lluïsa Mascaró conclou: “consideram inacceptables tots aquests canvis, i sobretot que ho hagin fet sense donar explicacions. Ara més que mai, és imprescindible una transparència total i és per això que volem que el Govern expliqui si aquest fet és una espècie de xantatge dels bancs per concedir nous préstecs a la Comunitat o són una ajuda encoberta per ajudar a sortir de la mala situació el sector financer mentre s’han suprimit les ajudes a tots els sectors econòmics”.


Documents

Noves condicions dels crèdits de la CAIB: quadre 1 (116 KB)
Noves condicions dels crèdits de la CAIB: quadre 2 (122 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: