"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 25/04/2012

PSM-IV-ExM presenta esmenes als PGE per valor de 1.000 milions per corregir la marginació de Balears

Per inversions estatutàries, turisme i transports; les defensarà el diputat Joan Baldoví, de CompromísLa coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha presentat esmenes als Pressuposts Generals de l’Estat per un valor total de prop de 1.000 milions d’euros, per tal de corregir la marginació de les Illes Balears dels comptes estatals per a 2012. Les han presentades Biel Barceló (PSM-EN), David Abril (IniciativaVerds) i Jaume Servera (Entesa per Mallorca), i seran defensades al Congrés dels Diputats pel diputat de Compromís, el valencià Joan Baldoví.

 

Les esmenes estan destinades, bàsicament, a garantir les inversions estatutàries que ens corresponen per llei, a reactivar l’economia i el turisme, i a mantenir els mecanismes que garanteixen un transport aeri i marítim i una connectivitat adequats, que compensin la insularitat.

 

Barceló ha explicat que són esmenes perquè l’Estat “complesqui els compromisos mínims amb les Illes Balears, es refereixen a qüestions bàsiques que de cap de les maneres es pot consentir que no es complesquin. Esperam que els dos partits estatals, especialment el PP, hi doni suport”. El portaveu parlamentari del PSM-IV-ExM ha afirmat que “ha quedat clar que l’equip del sr. Rajoy ha perjudicat les Illes Balears, que han estat les gran oblidades d’aquests pressuposts”. I ha dit que si el Govern espanyol no assumeix aquestes esmenes, “l’incompliment del sr. Rajoy amb les Illes Balears serà total i absolut, i el PP quedarà clarament en evidència. L’excusa de fer uns pressuposts restrictius no ha de servir per perjudicar els interessos turístics, econòmics i de connectivitat de les Illes Balears”.

 

David Abril afirma que mentre el ministre d’Economia “va dir ahir que a ell sempre li surten els comptes, a nosaltres, als ciutadans de Balears, no ens hi surten mai, els comptes”. El coordinador d’IniciativaVerds explica: “històricament hi ha hagut competències estratègiques, com ara educació i sanitat, mal dotades”, que conformen “un gran forat, una herència ha agreujat la nostra situació i que els ciutadans acaben pagant amb pitjors serveis i amb pitjors condicions que a altres llocs”.

 

Abril també ha criticat la retallada addicional de 10.000 milions, en sanitat i educació, “que acabaran pagant les CCAA”, i ha rebutjat els atacs a les autonomies: “estam farts que des del Govern de l’Estat i el PP culpabulitzin constantment les comunitats de la mala gestió de l’Estat”. I diu que els PGE “rompen Espanya des del punt de vista de la cohesió social i de la cohesió territorial”.

 

Inversions estatutàries, reactivació econòmica i turística, transports i connectivitat

 

Algunes de les esmenes presentades són les següents:

 

Per garantir les inversions estatutàries, en compliment de l’Estatut d’Autonomia: partides per recuperar les inversions corresponents a 2011, no executades, i les que correspondrien a 2012, no incorporades als PGE (en total, 728 milions). Inversions en R+D+I, medi ambient, turisme i infraestructures de transport, “bàsiques des del punt de vista econòmic i de la cohesió social i territorial de les Illes Balears”.

 

Orientades a la reactivació econòmica i a evitar perjudicar el sector turístic: congelació de les taxes aeroportuàries (supressió de l’articulat que en preveu l’increment), inversions per a la reconversió de la Platja de Palma, en compliment del conveni (22 milions), promoció cultural i turística del Call Jueu de Palma (75.000 euros).

 

Orientades a la millora del transport aeri i marítim i de la connectivitat de les illes, i a compensar la insularitat: bonificació del transport marítim per residents (113,9 milions), subvencions al trànsit aeri per compensar la insularitat (26,2 milions), garantir els descomptes per als residents extracomunitaris (en compliment dels acords del Parlament, mesura que també té un caràcter social).

 

Per garantir el compliment del conveni ferroviari per acabar el projecte de tren Manacor-Artà, i en compliment de les inversions estatutàries: 64 milions i 32 milions, respectivament.


Documents

Esmenes del PSM-IV-ExM als Pressupost Generals de l'Estat, presentades a través del diputat Joan Baldoví, de Compromís (133 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: