"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 28/05/2011

La inauguració del Mur de la Memòria, al cementeri municipal de Palma, es converteix en un homenatge a les 1.560 víctimes de la repressió franquista

Crònica de l'acte d'inauguració del Mur de la Memòria (Ander Zurimendi, Diari de Balears)



Hi hagué un temps en què la boca no era per parlar, sinó per callar. Aquell temps, però, ja passà i els hereus del republicanisme reteren ahir un senzill homenatge, però ben orgullós, als seus familiars. Prop de 250 persones anaren al cementeri municipal de Palma, on s'inaugurà el Mur de la Memòria. L'acte serví per recordar les 1.560 víctimes del cop d'Estat a Mallorca.

 

Els seus noms ja estan inscrits en una gran placa d'acer, que restarà per sempre a la paret contra la qual afusellaren tants de republicans, inclòs el llavors batle de Palma, Emili Darder. Maria Antònia Oliver, en representació de l'entitat Memòria de Mallorca, va llegir un intens manifest en el qual va qualificar el Mur com "un acte de justícia". Segons Oliver, les víctimes del cop d'Estat "encara no eren persones, perquè els familiars no teníem un lloc on anar a recordar-los". A més, va afegir: "Tanmateix, ara ja tenim on fer-ho".

 

L'escriptor i col·laborador de Dbalears Llorenç Capellà també llançà unes paraules de combat: "Els mataren a ells, però no les seves idees. Ni ho feren, ni ho faran". Capellà, així mateix, engrescà els presents a mantenir vives aquestes idees. "És la nostra responsabilitat", assegurà davant un públic majoritàriament gran, familiars de primer grau de les víctimes del feixisme. Entre ells hi eren les filles del batle republicà de Montuïri, Joan Mas.

 

A més, hi comparegué un grup de ciutadans arribats des de Catalunya, familiars dels soldats que intentaren reconquerir Mallorca de la mà del capità Bayo. Això no obstant, també hi assistiren joves, molts de joves, com ara alguns sindicalistes de la CNT, amb el portaveu, David Fernández, al capdavant; Lara Gelabert, jove historiadora que col·labora en l'obertura de fosses comunes a Mallorca, a més dels xeremiers Pau i Càndid, els quals acompanyaren l'acte amb els seus sons.

 

Qui també posà una nota musical a l'esdeveniment fou el Grup de Cambra del Cor i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans. Aquests darrers hi interpretaren el Cant dels ocells. La veterana historiadora Margalida Capellà, a més, oferí unes paraules explicatives sobre els foscos dies de juliol del 36. I en parlà més gent, com la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago. Tot i que la seva Conselleria comprometé uns doblers per donar suport a l'obertura de fosses, l'arribada del PP ho posa en risc. Finalment, la regidora de Cultura, Nanda Ramon, recordà unes paraules de l'antic regidor republicà de Palma Francesc Salas Aguiló: "La victòria és mantenir vives les idees". Llavors, ja han guanyat.

 





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: