"Qualsevol alternativa al PP ha d’incloure el PSM-EN"
Entrevista d'Amadeu Corbera a Biel Barceló, secretari general del PSM-EN, publicada a Tribuna Mallorca
Aguantarà el Govern fins al final de legislatura?
Pens que sí. Aquest Govern està fent una feina molt important, i convé acabar la tasca que hem iniciat en molts àmbits: lluita contra la crisi econòmica, projectes ferroviaris, canvi de model territorial, etc. Ara bé, també és cert que el PP encara té a l’abast la possibilitat de presentar una moció de censura amb UM...
Cañellas, Munar, Matas, Nadal... la dreta mallorquina és corrupte per sé o “una altra dreta és possible”?
Crec que sí que és possible “una altra dreta”, com dius. Però allò cert és que la dreta d’aquest país no és, ni ha estat mai, una dreta moderna, homologable a la dreta d’altres països europeus. I el PP de José Ramón Bauzá està demostrant que no té cap intenció d’anar per aquest camí, tampoc. Pel que fa a Josep Melià i a UM, caldrà esperar a veure els fets.
Amb minoria al Parlament, al Consell i a Cort, és conscient el Bloc que serà molt dificultós pel Pacte aplicar un programa de govern progressista? Pot decebre això els votants? Com s’afrontaran els reptes d’aquí al final del mandat (Llei del sòl, reforma del PTM, Llei de l’Àudiovisual, etc.)
És evident que, en les actuals circumstàncies, els equips de govern progressistes i nacionalistes (i els grups polítics que els donam suport) han de fer un esforç especial per consensuar els projectes i les iniciatives amb les forces de l’oposició. I també és evident que la situació actual pot comportar algunes dificultats: ho estam veient amb els intents de PP i UM de torpedinar la protecció de Son Bosc. Ara bé, també és cert que pot representar una oportunitat per treure endavant algunes iniciatives, com per exemple la reforma del Pla Territorial de Mallorca per eliminar-ne les polèmiques Àrees de Reconversió Territorial (que amaguen pilotades urbanístiques investigades per la fiscalia). D’altra banda, pel que fa a altres lleis que apuntes (del sòl, de l’audiovisual, i d’altres), es tracta de normes que han de ser aprovades amb un ample consens parlamentari perquè, si no, molt probablement no tindrien un recorregut gaire llarg...
El trencament amb UM obre un cisma definitiu entre aquest partit i les forces del Bloc? Serà possible reeditar un Pacte com el de 2007; i així i tot, el PSM voldria reeditar-lo?
El trencament amb UM ha estat una mesura absolutament necessària, a la vista dels indicis que apuntaven que els casos de corrupció d’UM s’estenien a aquesta legislatura. En tot cas, és una decisió que s’ha d’entendre com un “cisma definitiu” entre les forces del BLOC i una UM que manté unes pràctiques corruptes i clientelars. Respecte al futur, com he dit abans, caldrà esperar a veure fets, més enllà de les bones paraules.
Tanmateix, un pacte d’aquestes característiques pareix l’única fórmula per evitar el retorn del PP, ara descaradament espanyolista i amb les enquestes favorables; però qui en surt sempre beneficiat és el PSOE...
Respecte a l’afirmació que qui va sortir especialment beneficiat del Pacte de 2007 va ser el PSOE (per exemple, perquè va assumir totes les presidències executives) he de dir que la responsabilitat és sobretot d’UM, de com varen plantejar les negociacions els dirigents d’aquest partit en aquell moment. De cara a eventuals futurs pactes, això és una cosa que s’haurà de corregir.
Respecte a la qüestió de fons, pens que qualsevol majoria alternativa al PP ha de ser, necessàriament, alhora progressista i nacionalista. No crec que hi hagi una “única fórmula” per articular aquesta majoria social i política. El que sí pens és que qualsevol fórmula per bastir aquesta alternativa al PP ha d’incloure el PSM.
L’assemblea del PSM de Porreres obria la porta a “una plataforma progressista i nacionalista” pel 2011; Esquerra-Illes acaba d’aprovar quelcom semblant, i des d’Entesa per Mallorca es llancen senyals en el mateix sentit; després d’aquests anys, és possible aquesta unió de les forces de l’esquerra nacionalista? I quin paper hi tendria Esquerra Unida?
El PSM ha apostat per la creació d’un bloc nacionalista i progressista, com a nou subjecte polític que unifiqui l’espai de l’esquerra nacionalista, des del congrés de Manacor de 2004. La realitat és que mai no hem trobat la voluntat real i inequívoca, per part de les altres forces d’aquest àmbit, de confluir en aquest nou subjecte polític. Si ara hi fos, aquesta voluntat, seria benvinguda. El PSM sempre ha volgut unificar aquest espai polític. Ara bé, i aquest punt és crucial, perquè aquesta unitat sigui real, productiva, responsable i lleial, ha de ser necessàriament una unitat de caràcter orgànic.
D’altra banda, a l’assemblea de Porreres el PSM va decidir que amb altres forces polítiques d’esquerres i ecologistes, no estrictament nacionalistes però arrelades al país i desvinculades orgànicament de referents espanyols, ens hi podem coalitzar.
Després de tots aquests anys, quin balanç fa Biel Barceló del Bloc per Mallorca que ell mateix va impulsar? Escissió del PSM, relacions no sempre fluïdes amb els altres socis de coalició... Va valer la pena? Ho tornaria a repetir?
Un fet que ningú no pot negar és que el BLOC per Mallorca va ser determinant per poder constituir el Pacte progressista i nacionalista actual. I amb els companys del BLOC des de les institucions s’ha fet i s’està fent molt bona feina. El treball conjunt en els equips de govern, des de les àrees d’afers socials i joventut, cultura i política lingüística, medi ambient i mobilitat, comerç, indústria i energia... és extraordinari.
D’altra banda, és evident que les diferències d’estratègia política han fet que les relacions entre els socis del BLOC no sempre hagin estat fluïdes, i efectivament hi ha hagut algun problema de coordinació. Precisament l’anàlisi que n’ha fet el PSM i el full de ruta que ha aprovat la nostra militància a Porreres pretenen corregir i superar aquestes disfuncions i apostar per una estratègia de futur.
|