El PSM-EN fa una crida perquè tots els senadors de Balears donin suport a la iniciativa per permetre l'ús del català al Senat
Pere Sampol, un dels impulsors de la proposta, insta el PP a donar llibertat de vot i considera que la mesura contribuiria a la igualtat de les llengües oficials i a superar un "dèficit democrà tic" que fa 30 anys que arrossega l'Estat espanyol
El ple del Senat debatrà el proper dimecres la presa en consideració d'una proposta de modificació del reglament de la cambra impulsada pel senador del PSM-Entesa Nacionalista, Pere Sampol (conjuntament amb senadors del BNG i d'ERC, i amb el suport del PNB, CiU, PSC, ICV i CC, així com dels senadors progressistes de les Illes Balears), que té com a objectiu permetre l'ús normalitzat, tant oral com escrit, de totes les llengües que són oficials als diferents territoris de l'Estat espanyol (a més del castellà, el català, el gallec i l'èuscar). La iniciativa està signada per 34 senadors. El PSOE ja ha anunciat que votarà a favor de la presa en consideració de la iniciativa, tot i que ha advertit a Sampol que durant la tramitació n'intentarà "rebaixar" el contingut. El PP ha anunciat que hi votarà en contra.
El secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, i el senador nacionalista han presentat avui en roda de premsa el contingut de la proposta, i han fet una crida a tots els partits, especialment als senadors del PP de les Illes Balears, perquè donin suport al text. Barceló ha afirmat: "que el Senat es converteixi en una vertadera cambra de representació territorial passaria forçosament per la possibilitat d'utilitzar amb normalitat les diferents llengües de l'Estat".
Pere Sampol, al seu torn, ha instat el PP a donar llibertat de vot als senadors del grup popular i a deixar d'utilitzar la llengua com a "arma de confrontació electoral", i ha explicat que alguns representants del PP li han manifestat en privat que estan d'acord amb la iniciativa. "Els senadors de territoris amb llengua pròpia haurien de ser fidels al seu poble i defensar la seva llengua", ha dit Sampol. El senador del PSM-EN ha qualificat la situació actual de "dèficit democràtic de l'Estat espanyol", des del punt de vista de la igualtat dels ciutadans davant la llei: "no hi ha d'haver llengües de primera i de segona".
La iniciativa suposa una modificació de la disposició addicional 4a del reglament del Senat per emparar "el normal ús oral i escrit en el conjunt de l'activitat ordinària de la Cambra de qualsevol de les llengües que tinguin el caràcter d'oficials en alguna Comunitat Autònoma". També inclou una disposició transitòria perquè l'entrada en vigor sigui gradual.
|