"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 28/02/2010

Biel Barceló saluda les consultes populars com “experiències de participació ciutadana” per combatre la desafecció política

El líder del PSM-EN assisteix a la jornada de consultes sobiranistes a Catalunya: “l’Estat espanyol s’equivoca quan en nega la legitimitat i intenta boicotejar-les”El secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló, ha assistit avui a la jornada de consultes populars sobre la independència de Catalunya, que s’han celebrat a 80 municipis de 25 comarques catalanes, i en les quals 290.012 persones empadronades de més de setze anys estaven cridades a les urnes. Barceló ha visitat el municipi de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), on s’ha centralitzat la informació de la jornada.

 

El líder nacionalista ha fet una compareixença de premsa davant els mitjans que cobrien el desenvolupament de la jornada. A continuació reproduïm un fragment de la seva intervenció:

 

“El PSM-EN és un partit que aposta clarament per avançar en l’exercici del dret de decidir. Els nacionalistes mallorquins coincidim amb una gran part de la societat de Catalunya, jo diria que amb la majoria de la societat catalana, en considerar que els nostres pobles tenen el dret inalienable de poder decidir lliurement el seu futur.

 

Des del PSM-EN pensam que, si bé cadascun dels països que integren els Països Catalans avancen amb els seus tempos i amb els seus ritmes, i és bo que sigui així, també hem d’anar tots caminant cap a un mateix objectiu: la realització nacional plena, i el lliure exercici del dret de decidir dels nostres pobles.

 

Per això des de Mallorca i des del conjunt de les Illes Balears estam seguint amb molt d’interès aquest procés de participació democràtica que són les consultes populars sobre la independència.

 

Avui he vengut aquí a conèixer de primera mà com es desenvolupa la jornada d’aquesta onada de consultes, i a traslladar la solidaritat i el suport d’una part de la societat mallorquina amb tota la gent que participa en aquestes consultes, voti el que voti, perquè estan aconseguint uns avanços democràtics que no tenen marxa enrere.

 

Sabeu que a les Illes Balears estam vivint una època convulsa des del punt de vista polític. Divendres passat va dimitir la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, en haver estat acusada per un company del seu partit, Unió Mallorquina, de greus delictes de corrupció. I encara no fa un mes que el Govern està en minoria arran de la destitució dels consellers d’UM, a causa dels nombrosos casos de presumpta corrupció que afecten aquest partit. L’altre partit de l’oposició, el PP, també té nombrosos dirigents imputats en diverses causes de delictes de corrupció esdevinguts presumptament durant la legislatura passada, amb el Govern de Jaume Matas.

 

La desafecció política és intensa, i s’agreuja sensiblement quan es multipliquen els casos de corrupció. Els ciutadans se senten cada vegada més lluny dels polítics, i la confiança en les institucions democràtiques i en l’exercici de la política va minvant.

 

Per això mateix són importants les experiències com aquestes consultes populars que se celebren avui. La participació directa de la ciutadania en la presa de decisions és un revulsiu que pot ajudar de manera decisiva a recuperar la confiança en la política. Les consultes populars són democràcia en estat pur, i estan demostrant la seva capacitat per engrescar i implicar un gran nombre de gent.

 

Pens que els polítics cometríem un greu error si giràssim l’esquena a aquestes experiències. Els polítics hem d’estar al costat dels moviments ciutadans, no els hem d’intentar ofegar com fan alguns. L’Estat espanyol s’equivoca quan nega legitimitat a aquestes consultes i les intenta boicotejar. El poder polític, tard o d’hora, haurà de reconèixer el poder que emana de la ciutadania de manera directa.

 

Des del PSM-EN animam a la societat civil de Catalunya a continuar treballant des de la base per fer avançar el procés de construcció nacional d’aquest país, i convidam a tots els partits polítics a prendre nota d’aquesta mobilització popular”.

 

D’altra banda, cal recordar que el passat 12 de desembre es va constituir a les Illes Balears la platforma Avançam, de regidors i regidores pel dret de decidir. Un dels objectius d’aquesta plataforma, en la qual participen els regidors del PSM-EN, juntament amb regidors d’altres formacions polítiques, és l’aprovació d’una llei que reguli les consultes populars.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: