"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 15/02/2010

‚ÄúLa uni√≥ PP-UM seria repetir el pacte que culmin√† els casos de corrupci√≥‚ÄĚ

Entrevista a Biel Barceló, secretari general del PSM-EN i portaveu del BLOC, publicada al Diari de BalearsQUIM TORRES.

El portaveu del Bloc, Biel Barcel√≥ (Palma, 1967), defens√† la decisi√≥ d'expulsar UM com a √ļnica opci√≥ possible i admet que la jugada d'ara els pot deixar, a ells i al PSOE, sense parella de ball el 2011, aix√≤ sempre que el PP no tregui majoria absoluta.

- No hi havia una altra sortida?

Crec que no. La situaci√≥ era insostenible. Era una acumulaci√≥ de problemes. Hav√≠em estat a punt d'arribar a una soluci√≥ d'aquest tipus abans, per√≤ ara la gran difer√®ncia era que els casos de corrupci√≥ afectaven aquesta legislatura. No pod√≠em continuar esperant a veure a qui detindrien avui, qui hauria d'anar a declarar... i era un degoteig que desgastava absolutament al Pacte. Ara el PP retreu aquesta sortida, per√≤, si no s'hagu√©s produ√Įt el PP ens diria que aguantam amb UM.

- Però l'equiparació UM-corrupció que s'està fent des del Bloc i des del PSOE, no us tanca portes amb vista al 2011?

Allò desitjable seria una UM regenerada. UM té l'oportunitat de convertir-se en allò que a vegades diu que vol ser, un partit de centredreta nacionalista, que ocupi espai al PP i amb qui es pugui arribar a acords perquè no hi ha problemes de corrupció i ha abandonat la manera de funcionar com a despatx d'interessos. Això seria desitjable, però dependrà de les decisions que prengui UM i ara pot pensar que no li interessa tornar a pactar amb l'esquerra.

- I si el PP no treu majoria absoluta amb qui pensen pactar?

Per això ho dic, perquè allò desitjable és que es produeixi aquesta regeneració i que es pugui pactar en el futur amb UM.

- Igual abans us hauria d'haver preguntat si arribareu al 2011?

Això dependrà de si el PP presenta o no la moció de censura i convoca les eleccions anticipades que anuncien. L'escenari que ens plantejam és el d'arribar fins al 2011. No volem cedir el Govern al PP per incompareixença nostra. Volem continuar els projectes i les inversions i si el PP vol posar-hi messions, ja sap què ha de fer. Nosaltres no l'ajudarem.

- Hi haurà moció de censura?

Tot és possible. El PP té diversos problemes. Un és quin candidat presenta a la moció de censura. L'altre és que triomfi, perquè a UM pot interessar-li la moció de censura, però no unes eleccions...

- Per què?

Potser perquè pot pensar que no està preparada per afrontar-les o perquè una de les persones que ha de votar la moció, com la presidenta del Parlament, vulgui acabar la legislatura. Però el problema del PP és que gran part del seu discurs, quan diu que es vol regenerar, se n'aniria a baix perquè la unió de PP i UM seria la repetició d'un pacte que la passada legislatura és el que va culminant tots els casos de corrupció que han esclatat aquesta legislatura.

- Estan legitimats per governar quan hi ha un grup al Parlament amb més vots i diputats?

Hi ha un pacte del 2007 que produeix una sèrie de presidències i majories i, a partir d'aquí, tenim clar que si renunciam perquè consideram que no estam legitimats, immediatament significa que el PP agafa el poder i com que això no ho volem de cap manera continuarem fins al final.

- Només retallen a les Conselleries que duia UM. Les del Bloc i el PSOE no estaven inflades?

En el cas de les conselleries del Bloc, la d'Ind√ļstria i la d'Afers Socials, ja havien retallat sector p√ļblic i, en el cas del PSOE no ho s√©. Aquestes q√ľestions s√≥n lentes. No √©s tan senzill reduir sector p√ļblic.

- Però en una setmana han retallat la meitat de càrrecs de Medi Ambient.

Els càrrecs sí, però les empreses duran més temps.

- Esperàveu la reacció d'UM?

√Čs l√≤gica. Hauria estat molt poc realista pensar que UM continuaria donant suport sense cap problema al Pacte.

- Com a mínim, tota aquesta crisi haurà servit per unir els partits del Bloc i cohesionar-los amb el PSOE.

Ha sortit bastant bé i el Bloc ha demostrat que institucionalment funciona molt bé, però això no vol dir que ara nosaltres ens entreguem al PSOE. Continuam mantenint les mateixes diferències, però tenim clar que el Pacte, com sempre, ha de funcionar molt coordinat. En aquests dos anys i mig no sempre ha estat així, però ara s'està recuperant la coordinació.

- La setmana que ve aproven el full de ruta del PSM per a les eleccions de 2011. Que dirà?

Anirà en la línia de reforçar al PSM, aliat amb altres forces ecologistes, d'esquerres i nacionalistes amb les quals puguem confluir i anar plegats a unes generals. Una confluència a mitjan i llarg termini i no simplement conjuntural. Deixarem portes obertes al procés de refundació d'Esquerra Unida, a veure com acaba, i portes obertes a la resta de nacionalistes. Esperam que les converses que s'obriran es tanquin abans de l'estiu.

- Més que un full de ruta és un manual d'instruccions perquè Esquerra Unida sàpiga què ha de fer per entrar al Bloc.

No. No podem dir a un partit qu√® ha de fer. Nosaltres diem que volem un tipus d'aliances i, amb aquells que hi coincideixen, podem anar plegats. Per√≤ si un partit vol fer un altre tipus d'estrat√®gies i d'aliances, ho respectam molt. Ara b√©, no podem defensar un model estil Izquierda Unida de Cayo Lara compatible amb el Bloc, perqu√® no ho √©s. El Bloc ha de ser una altra cosa. No t√© res a veure amb aix√≤.Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: