"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 04/10/2001

L鈥橢ntesa lamenta el rebuig del PP perqu猫 les Illes Balears puguin estar presents a la Uni贸 Europea i les cont铆nues mostres del PP de manca de sensibilitat cap a les comunitats aut貌nomes

Des de l鈥橢ntesa Nacionalista i Ecologista (ENE) denunciam el rebuig al Congr茅s dels Diputats de la Proposici贸 de Llei del Parlament de les Illes Balears (aprovada el mar莽 del 2001) perqu猫 s鈥檈stableixi i promogui una participaci贸 directa i activa de les comunitats aut貌nomes de l'Estat espanyol en el Consell de la Uni贸 Europea.

Des de l鈥橢ntesa hem vengut recordant que altres estats europeus s铆 aprofiten les possibilitats que d贸na l鈥檃rticle 203 del vigent Tractat de la Uni贸, pel qual resulta factible que la representaci贸 dels estats membres en el Consell de la Uni贸 Europea sigui assumida per persones distintes als membres de l鈥橢xecutiu Central. Aix铆, Alemanya, des del 1957, permet que en les compet猫ncies que s贸n exclussives dels l盲nder, la defensa dels seus interesseo es transfereixi de l鈥橢stado Federal a un representant dels l盲nder. B猫lgica, des del 1993, permet tamb茅 la participaci贸 de les seues tres regions. El Regne Unit fa el mateix amb Esc貌cia i Gal路les. I, finalment, Portugal, un dels estats m茅s centralistes d鈥橢uropa, des del 1997, permet que A莽ores i Madeira siguin a Brussel路les en assumptes propis.

L鈥橢stat espanyol continua sent l鈥櫭簄ic estat descentralizat de la Uni贸 Europea que es nega sistem脿ticament a atorgar qualsevol tipus de participaci贸 directa de les sueus autonomies a les institucions comunit脿ries.
Les Illes Balears pretenen tenir plena capacitat de decissi贸 davant les institucions comunit脿ries europees, en totes les 脿rees que afectin alguna de les seues compet猫ncies; representaci贸 directa i oficial a l鈥橢mbaixada permanent de l鈥橢stat espanyol davant la Uni贸 Europea, l鈥檃nomenada Representaci贸 Permanent (REPER); representaci贸 directa, amb capacitat de veu i vot, en el Consell de la Uni贸 Europea, quan es tractin assumtes de compet猫ncia auton貌mica; plena capacitat de recurs i defensa davant el Tribunal de Just铆cia de les Comunitats Europees i poder obtenir una representaci贸 o embaixada permanent davant la Uni贸n Europea, superant el qu猫 en l鈥檃ctualitat representa el Centre Balears Europa.

A la llum dels arguments favorables exposats, ENE no ent茅n com el portaveu del PP al Congr茅s dels Diputats pugui dir que la iniciativa del Parlament sigui poc id貌nia o feble t猫cnicament. El resultat 茅s que, malgrat l鈥檈ncesa i encertada defensa de la inciativa que va fer el nostre company Cecili Buele, diputat de la Federaci贸 PSM-Entesa Nacionalista, al Congr茅s dels Diputats, Eivissa i Formentera continuaran sense poder tractar directament a Brussel路les els assumptes de la seua compet猫ncia o d鈥檃lta import脿ncia per al seu futur, com podria ser el cas de temes tur铆stics o d鈥檈ducaci贸, tot deixant la nostra representaci贸 en mans de membres del Govern central. L鈥檈xperi猫ncia ens porta a pensar que, amb les mostres de vigorositat centralista i hisp脿nica dels h貌mens d鈥檈n Jos茅 Mari, poc pintaran les problem脿tiques illenques quan els peperos vagin a 鈥渞epresentar-mos鈥 a Brussel路les. Res de positiu podem esperar per les 鈥渉ostils鈥 illes que som.

      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: