"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 15/06/2009

'Volem veure TV3, com sempre'

Article de Biel Barceló, secretari general del PSM-EN, publicat al diari digital Crònica.cat



Quan arribi l'apagada analògica, els ciutadans de les Illes Balears disposaran d'una oferta en TDT totalment desequilibrada pel que fa a la relació entre canals de televisió en llengua castellana i en llengua catalana. Del total de canals digitals, 23 seran d'àmbit estatal (per tant, en castellà), dels quals només 4 permeten desconnexions autonòmiques. Dels canals digitals que s'emeten en el múltiplex autonòmic, només n'hi ha 2 en català (IB3 i TV3), i en l'àmbit insular i local només està prevista de manera imminent l'encesa digital de TVM. En total, les previsions a curt termini són que l'oferta de televisió en català serà de només 3 canals, front a com a mínim 24 canals en castellà. Per això, des del PSM-EN exigim que es puguin veure a les Illes Balears en TDT tots els canals de televisió públics en català, tant els de la CCMA (TV3, 3/24, C33, K3, C300) com els de RTVV (Canal 9, Punt 2, 24/9), tal i com estipula el Pacte de Govern de Balears.

Per si aquest panorama no fos prou greu, el passat 1 de juny es varen interrompre les emissions de TV3 a les Illes Balears, que van ser substituïdes per TVC Internacional (rebatejada com a TV3CAT). Des de la setmana passada, els espectadors de les Illes Balears reben per part de TV3 el mateix tractament que els espectadors de qualsevol altre territori del món. La conseqüència és que, després de més de 20 anys de presència de TV3 a les Illes Balears, ara aquesta televisió ara arriba mutilada al nostre país, sense pel•lícules, ni sèries de ficció de producció aliena, ni esdeveniments esportius.

L'excusa és que TV3 no té els drets d'emissió d'aquests productes per a les Illes Balears, els quals són exercits per IB3 en exclusiva. Aquesta excusa, que ningú no havia utilitzat durant els darrers 20 anys, ha estat beneïda pel conveni de reciprocitat signat el passat 22 de gener entre el conseller de Presidència del Govern de les Illes Balears, Albert Moragues (PSIB-PSOE) i pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras (ERC).

Des del PSM-EN pensam que la disputa pels drets d'emissió, plantejada en termes estrictament comercials, no ha d'impedir que els ciutadans de Balears puguin veure TV3 com l'han vista sempre. Els interessos de país han de prevaler per damunt dels interessos comercials.

Tant ERC com destacats dirigents socialistes s'han pronunciat en contra de la substitució de TV3 per TV3CAT. Per això instam aquests partits a fer les gestions necessàries a través del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat i a través de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (en especial, del president del consell de govern d'aquest ens, Albert Sàez) perquè TV3 compri els drets d'emissió per a les Illes Balears d'aquells productes, com ara les pel•lícules i les sèries de ficció, que permetin emetre TV3 a les Illes Balears íntegrament i amb total normalitat, i perquè la CCMA acordi amb IB3 la recepció a les Illes Balears de la resta de canals de la Corporació.

Els partits que gestionen el Govern de la Generalitat no haurien de permetre que TV3 renunciï a la seva vocació d'emetre un mateix senyal per al conjunt dels Països Catalans, i no haurien de permetre que les emissions de TV3 deixin d'arribar a les Illes Balears amb la mateixa normalitat amb què han arribat des dels anys 80. I entre tots (Govern de les Illes Balears, Generalitat de Catalunya, IB3 i TV3) hem d'aconseguir que l'oferta de televisió en català al nostre país sigui el més ampla i normalitzada possible.



Enllaços

Crònica.cat


      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: