"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 09/02/2009

El BLOC afirma que l’objectiu del Govern en les negociacions pel finançament ha de ser que la despesa pública estatal a Balears s’equipari amb la mitjana

La coalició d'esquerra nacional considera insuficient reclamar només el finançament mitjà, i insta el PSIB-PSOE a tenir en compte el dèficit d’inversions i a actuar amb fermesaEl BLOC per Mallorca considera que és un "error" que el Govern es conformi amb l’objectiu que el nou sistema de finançament equipari el finançament autonòmica de Balears a la mitjana estatal, en valorar que es tracta d'una aspiració "insuficient" que no compensarà el dèficit anual d'inversió estatal que suporten les Illes.

Així ho han assenyalat el portaveu parlamentari del BLOC i secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, i el senador nacionalista Pere Sampol, qui s’han manifestat partidaris que el Govern de les Illes Balears voti en contra del nou model de finançament si no s'aconsegueix el "plus" que necessita l'arxipèlag per situar els ciutadans balears a la mateixa altura que la resta de ciutadans de l’Estat.

Per això, els dirigents del BLOC consideren que s’ha de tenir en compte una millora de la inversió estatal, i no únicament a través del nou sistema de finançament, perquè en cas contrari les Illes continuaran patint el desgreuge actual. Sota aquesta premissa, el finançament autonòmic haurà de compensar el dèficit d'inversió estatal a les Illes, que ronda els 280 euros anuals per habitant de menys que la mitjana.

Així mateix, Pere Sampol argumenta que l'Estat hauria de ponderar "i molt" la insularitat i, més en concret, la pluriinsularitat que en alguns casos genera un increment de la despesa superior al 20 per cent pel fet que s'hagin de multiplicar per quatre determinades despeses públics .

El senador sosté que el Govern espanyol hauria de tenir en compte també el dèficit prolongat, al llarg dels darrers 30 anys, i premiar l'esforç fiscal que fan les comunitats que més aporten al sistema. Cal recordar que Balears aporta anualment a l'Estat uns 3.000 milions d'euros de nostre PIB, per la qual cosa, al seu parer, s'hauria de recompensar les Illes.

Per tot això, Biel Barceló remarca que "no es pot acceptar un sistema que simplement ens acosta a la mitjana", ni tampoc un sistema que tingui "trampes" com l'actual, "que no contempla la població i que introdueix el Fons de Suficiència i que ens perjudiquen ". "No ens podem permetre el luxe de votar a favor d'un sistema que ens perjudica" remarca el portaveu del BLOC.

En aquest punt, Barceló fa una crida a tots els partits polítics i a la societat civil per "actuar amb fermesa", perquè en cas contrari, adverteix, "ens podem trobar amb el que va passar fa anys amb el PP de José María Aznar".

Per últim, el portaveu del BLOC ha manifestat els seus "dubtes" sobre el pes que té el PSIB-PSOE davant el Govern espanyol, i s’ha mostrat sorprès per l’actitud del secretari general dels socialistes balears i president del Govern, Francesc Antich, després de la reunió que va mantenir amb el president espanyol, Rodríguez Zapatero. "Ens sorprèn que el president Antich digués que li agradava la música, quan tot indica que l'aportació de l'Estat serà molt inferior de les expectatives".
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: