"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 23/01/2009

El BLOC reclama que es tengui en compte els treballadors en el procés de negociació del decret de mesures turístiques

La coaliciĂł es reuneix amb CCOO i UGT per intercanviar opinions sobre la norma per facilitar la renovaciĂł de la planta hotelera, sobre la qual els socis del Pacte mantenen discrepĂ nciesEl BLOC s’ha reunit aquests dies amb els representants dels sindicats CCOO i UGT (a la imatge, amb els dirigents de CCOO) per intercanviar opinions sobre el decret de mesures turístiques, que pretén incentivar la renovació de la planta hotelera del país. El portaveu del BLOC, Biel Barceló, ha reclamat que es tenguin en compte les aportacions dels sindicats, i no només dels hotelers: “quan xerram d’una normativa que afecta de manera important un sector clau per a la nostra economia com el turisme, ens hauríem d’acostumar a fer les coses ben fetes. És important tenir en compte tots els sectors implicats. En aquest cas, no només els empresaris, sinó també els representants dels treballadors, els consells insulars, els ajuntaments...”.

Els sindicats, per la seva banda, han criticat la Conselleria de Turisme per no haver comptat amb ells en el procés d’elaboració del decret. Així mateix, han assenyalat que la norma hauria de contemplar qüestions relatives a la seguretat laboral, o a l’estabilitat dels llocs de feina. També reclamen ser tenguts en compte a l’hora de definir el procés de regularització de places hoteleres il•legals.

Aquesta setmana representants del BLOC també han mantingut una reunió amb els directius de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres, per a traslladar-los els plantejaments de la coalició sobre el decret de mesures turístiques.

Discrepàncies sobre l’exempció urbanística

En aquests moments el decret per facilitar la renovació hotelera es troba en procés de negociació política entre els partits del Pacte de governabilitat. La discrepància fonamental entre els socis (UM i la cúpula del PSOE, d’una banda, i els partits del BLOC i una part del PSOE –sobretot dels consells insulars i ajuntaments–, de l’altra) radica en el fet que la proposta inicial de decret donava carta blanca als hotelers per fer projectes de reforma vulnerant la normativa urbanística vigent. El BLOC està d’acord amb els objectius de la norma (aconseguir la modernització de la planta hotelera per tal que sigui competitiva en relació a altres destinacions turístiques de la Mediterrània), però no està disposat a aprovar-la sense garanties que no suposarà un “campi qui pugui” urbanístic.

El BLOC (i també consells i ajuntaments) ha proposat una regulació d’aquells serveis concrets i actuacions de caràcter tècnic (com ara mesures de seguretat i accessibilitat, instal•lacions d’energies alternatives, ampliacions en soterranis...) es poden eximir dels paràmetres urbanístics de manera puntual per fer les reformes en els establiments hotelers.

Per altra banda, el BLOC és partidari d’introduir mesures per agilitzar tràmits burocràtics i administratius que facilitin les reformes, com ara el silenci administratiu positiu per a la tramitació de la llicència d’obres (amb un mes de termini), o la tramitació simultània de la llicència d’activitats i la llicència d’obres. Això sí, ha plantejat als socis de Govern que el decret ha d’establir que, per començar qualsevol reforma, la llicència d’obres ha de ser condició necessària.

EstĂ  previst que la setmana que ve continuĂŻn les negociacions polĂ­tiques per intentar acostar postures i tancar un acord sobre el text definitiu del decret.ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: