"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 11/04/2008

L'Alian莽a Lliure Europea proposar脿 al Parlament Europeu, a inst脿ncia del PSM-EN, que es compensi el cost de la insularitat de les Illes Balears

L'Assemblea General del partit europeu ha aprovat per unanimitat una moci贸 defensada per Joana Llu茂sa Mascar贸L'Assemblea General de l'Alian莽a Lliure Europea (ALE), que s'ha reunit avui Palma (al Centre Tecnol貌gic de Sa Nostra-Can Domenge), ha aprovat avui horabaixa una moci贸 per recon猫ixer els costs de la insularitat. La moci贸 ha estat presentada per Joana Llu茂sa Mascar贸, presidenta del PSM-EN (partit que ha estat acceptat avui com a membre de ple dret del partit europeu). Amb l'aprovaci贸 d'aquesta moci贸, l'ALE (que compta amb 6 eurodiputats) es compromet a defensar davant les institucions europees l'adopci贸 de mesures espec铆fiques per compensar els costos d鈥檌nsularitat, aix铆 com la inclusi贸 de totes les illes de la mediterr脿nia com a zones transfrontereres de la UE (茅s a dir, que es reconegui el seu car脿cter fronterer, la qual cosa els hi permetria accedir a majors quotes de finan莽ament de la pol铆tica regional europea). Uns altres compromisos inclosos a la moci贸 s贸n l'aprovaci贸 de la cl脿usula d鈥檈xcepci贸 insular en el cas de les pol铆tiques de compet猫ncia i liberalitzaci贸 dels serveis p煤blics (que afectaria al subministrament d鈥檈nergia el猫ctrica o a les connexions a猫ries, per exemple), i la creaci贸 de l鈥橝g猫ncia Europea per la Insularitat, amb l鈥檕bjectiu d鈥檌mpulsar totes les accions esmentades i executar els programes espec铆fics per la insularitat.

Joana Llu茂sa Mascar贸 ha insistit que el fet insular comporta costos afegits, l'anomenat cost d'insularitat, que t茅 efectes negatius en l'estructura socioecon貌mica d'aquests territoris: una hiperespecialitzaci贸 de l鈥檈structura econ貌mica en els sectors primaris o terciaris, un alt temps i cost d鈥檃cc茅s al mercat, un baix nivell de formaci贸 de la poblaci贸 activa, un esc脿s acc茅s als serveis p煤blics o el fet que els recursos naturals i mediambientals siguin limitats.

L'Assemblea General de l'ALE ha aprovat altres mocions: de condemna de la repressi贸 del poble tibet脿 per part de les autoritats xineses, de reconeixement de l'autodeterminaci贸 del poble de Kosovo, de suport al poble palest铆, entre altres.

En la trobada d'ALE, de la qual el PSM-EN 茅s amfitri贸, participen 86 delegats de 18 partits d'arreu d'Europa (s贸n membres d'ALE un total de 28 formacions pol铆tiques).
Documents

Moci贸 presentada pel PSM-EN sobre el reconeixement del cost d'insularitat (89 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: