"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 11/04/2008

El PSM-EN ja és membre de ple dret de l'Aliança Lliure Europea

L'Assemblea General d'aquest partit europeu nacionalista i progressista, reunida a Palma aquest divendres, ha aprovat per unanimitat l'entrada de la Federació PSM-ENL'Assemblea General de l'Aliança Lliure Europea (ALE), que reunida aquest divendres Palma (al Centre Tecnològic de Sa Nostra-Can Domenge), ha aprovat per unanimitat acceptar l'entrada de la Federació PSM-Entesa Nacionalista com a membre de ple dret d'aquest partit polític europeu. En la trobada d'ALE, de la qual el PSM-EN és amfitrió, participen 86 delegats de 18 partits d'arreu d'Europa (són membres d'ALE un total de 28 formacions polítiques).

El secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, ha obert l'Assemblea General d'ALE amb la seva intervenció, en la qual ha donat la benvinguda als delegats i els ha oferit una breu explicació de la situació política de les Illes Balears i de la Federació PSM-EN. Barceló ha defensat el paper del PSM com "un instrument en favor d'unes Illes més lliures políticament, respectuoses amb el seu entorn ambiental i més justes socialment. Som, per tant, una organització germana a l’ALE i per això ens hem sentit de sempre ben representats i identificats amb aquesta formació". L'acceptació del PSM-EN com a membre de ple dret d'ALE ha rebut el suport de la totalitat dels delegats presents, que han celebrat amb una ovació la incorporació dels nacionalistes de les Illes Balears al partit europeu.

A més de l'entrada del PSM-EN en ALE, els delegats també han aprovat l'entrada del Bayernpartei (els nacionalistes de Baviera, a la República Federal Alemanya), i han acceptat com a membres observadors els partits Die Friesen (de la minoria frísia a Alemanya) i l'Strana Regionov Slovenska (el Partit de les Regions d'Eslovàquia). Avui horabaixa està previst el debat de diferents mocions, entre elles una sobre el reconeixement dels costos de la insularitat (que serà defensada per la presidenta del PSM-EN, Joana Lluïsa Mascaró). Així mateix, es debatrà el programa electoral d'ALE per a les properes eleccions europees de 2009.L'Aliança Lliure Europea

L'Aliança Lliure Europea (ALE) és un partit polític europeu, que va néixer inicialment l'any 1981 com un grup de coordinació de diferents partits al Parlament Europeu i es va constituir oficialment com a partit polític europeu, segons la normativa de la UE, l'any 2004. ALE subscriu, entre d’altres, el principi d’autodeterminació dels pobles i promou una Unió Europea dels pobles lliures. Entre els seus objectius també destaquen la defensa del medi ambient i del desenvolupament sostenible i la construcció d’una societat més justa, solidària i més cohesionada socialment. ALE és un partit polític europeu que defensa els mateixos tres eixos que el PSM-Entesa Nacionalista hem anat defensat en els 30 anys d’existència: el nacionalisme democràtic i d’alliberament, el progressisme i l’ecologisme.

Dins l'Aliança Lliure Europea hi ha una representació dels principals partits nacionalistes progressistes d’Europa. Així, s’hi troben els nacionalistes escocesos (SNP), els gal·lesos (Plaid Cymru), els flamencs (Spirit)... Pel que fa a l’Estat espanyol cal destacar la presència dels companys del BNG, Eusko Alkartasuna i de Chunta Aragonesista. Dels Països Catalans hi ha ERC i Unitat Catalana (Catalunya Nord).

Actualment l'Aliança Lliure Europea té un grup de 6 diputats al Parlament Europeu. Alhora, aquests diputats formen un grup parlamentari amb els partits de la Federació Verda Europea, i el nom que pren aquest grup parlamentari és el de VERDS-ALE.

Des de l'any 2001, la Federació PSM-Entesa Nacionalista (composada pel PSM de Mallorca, el PSM de Menorca i l'ENE d'Eivissa) ha estat vinculada a ALE amb l'estatus de membre observador. A partir d'avui, el PSM-EN ja és membre de ple dret d’aquest partit polític europeu.
Documents

Intervenció de Biel Barceló davant l'Assemblea General de l'Aliança Lliure Europea (88 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: