"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 21/10/2003

El PSM demana al Parlament de les Illes Balears que rebutgi el concepte de “guerra anticipativa” anunciat pel president del Govern de l’Estat

El PSM-Entesa Nacionalista ha presentat una proposició no de llei per tal que el Parlament de les Illes Balears rebutgi el concepte de “guerra preventiva” anunciat per José Maria Aznar, president del Govern de l’Estat. En aquest sentit, els nacionalistes insten el Parlament de les Illes Balears a que manifesti que únicament amb el respecte del dret internacional i l’acatament de les decisions de les Nacions Unides es construirà un món en pau i que sol·liciti al Govern de l’Estat que no incrementi la despesa militar.

El PSM ha presentat aquesta proposta després que el President del Govern espanyol hagi anunciat l’increment del pressupost de despesa militar per tal de preparar l’exèrcit espanyol per el que ha anomenat “guerra anticipativa”. Segons els nacionalistes, aquest nou concepte bèl·lic supera el de “guerra preventiva”, que no és altra cosa que una agressió armada unilateral al marge del dret i de les institucions internacionals. La guerra anticipativa d’Aznar suposa la voluntat d’agredir militarment un país, anticipant-se a presumptes accions d’aquest.

L’exemple que ha posat el President del Govern espanyol per justificar aquesta agressió anticipativa és el conflicte d’El Perejil. Vol dir, Aznar, que si l’Estat espanyol hagués estat més preparat militarment, hauria realitzat un atac anticipatiu contra el Marroc?

El PSM considera que la proposta d’Aznar no té cap cobertura jurídica segons el dret internacional i situarà Espanya com a potencial enemic de molts països que es veuran amenaçats per una hipotètica acció armada unilateral. Els nacionalistes afirmen que aquesta política és contrària al reforçament del paper que han de jugar les Nacions Unides com a únic òrgan legítim que ha de tutelar la defensa del dret internacional. La proposta d’Aznar és una aberració jurídica sense cap precedent democràtica.

A més, el PSM es mostra preocupat perquè l’increment de despesa militar es farà a costa de disminuir despeses socials, en un moment que són més necessàries que mai impulsar polítiques socials d’integració de col·lectius desafavorits, de foment de l’accés a l’habitatge, d’equipaments educatius i sanitaris, etc.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: