"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 27/03/2008

El PSM insta l'Ajuntament de Santanyí a modificar els noms franquistes de places i carrers.

Els nacionalistes trametran la sol·licitud a la Delegació del Govern de l'Estat i a la Fiscalia per tal que emprenguin accions si el consistori no atén la reivindicació.El PSM-EN ha presentat un escrit davant l'Ajuntament de Santanyí en el qual insta l'equip de govern municipal (PP) a modificar el carrerer del municipi, per tal d'eliminar els noms franquistes de places i carrers, com ara la plaça de l'església de l'Alqueria Blanca (dedicada al Generalísimo Franco), o els carrers dedicats a Calvo Sotelo i al Crucero Baleares. Biel Barceló, secretari general dels nacionalistes, Matías Pizarro, regidor i portaveu del PSM a Santanyí, i el diputat Antoni Alorda han presentat la sol·licitud avui de matí al registre de l'Ajuntament. Barceló ha afirmat que "el fet que un dictador implacable, responsable d’una repressió salvatge i d’haver suprimit les llibertats i la democràcia, tengui avui dedicat un carrer, una plaça o qualsevol espai públic ciutadà és una situació inacceptable en un règim democràtic, immoral, i un insult per a tota la societat i de manera molt especial per a les víctimes de la repressió de la dictadura i les seves famílies".

Matías Pizarro, al seu torn, ha indicat que "un dels arguments esgrimits darrerament pel batle de Santanyí de voler mantenir els noms esmentats al carrerer perquè les noves generacions no oblidin les seves malifetes només tendría sentit si aquests noms introduïssin una referència clara a la condició de dictador d’en Franco. En cas contrari, no és més que un pretext per no ferir les sensibilitats dels seus electors més nostàlgics del feixisme".

Els dirigents del PSM-EN argumenten que la llei de Memòria Històrica, prohibeix l’exaltació de la sublevació militar i la dictadura franquista (l’article 15 de la llei exigeix a les administracions la retirada d’escuts, insígnies, plaques o, en general, símbols i monuments commemoratius de la Dictadura). D'altra banda, els nacionalistes també addueixen que l’advocacia de l’Estat, en un informe recent, apunta que l’adopció d’acords per les Corporacions Locals que pretenguin dar transcendència social reconeixent de forma oficial a persones i activitats que són contràries i estan enfrontades a l’ordenament jurídic són radicalment nuls. Tot i que aquest informe fa referència a membres d'organitzacions terroristes, des del PSM consideren que els arguments són plenament traslladables als acords que donen suport al règim dictatorial franquista. Els nacionalistes trametran la sol·licitud a la Delegació del Govern de l’Estat, a la Fiscalia, al Govern i al Consell perquè en tenguin coneixement i, en cas que l’Ajuntament no modifiqui el carrerer, emprenguin accions per impugnar la decisió que va imposar noms franquistes a les places i carrers esmentats.
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: