"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 08/09/2001

L’Entesa troba inadequada i innecessària la proposta de Joan Marí Tur i del PP de creació d’una Acadèmia Balear de la Llengua

L’Entesa Nacionalista i Ecologista (ENE) considera que la recent proposta de l’exconseller de Cultura d’Eivissa i Formentera, Joan Marí Tur, acceptada pel Grup Parlamentari Popular, de proposar al Parlament de les Illes Balears la creació d’una Acadèmia Balear de la Llengua és una iniciativa inadequada i absolutament innecessària.

En unes declaracions, l’exconseller de Cultura s’ha atrevit a dir que demanarà el suport d’aquells partits que defensam la llengua catalana i la nostra identitat. Idò, de cap manera podrà obtenir el suport de l’Entesa Nacionalista i Ecologista (ENE), atès que consideram que l’actual marc normatiu és el que ha de seguir regint el futur més immediat de la nostra llengua. Aquest és la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears, aprovada per unanimitat al Parlament el 1986, en una època on manava el PP. L’actual llei deixa ben clar que la màxima autoritat lingüística a les Balears és la Universitat de les Illes Balears, qüestió que ENE vol que se segueixi mantenint.

En l’aspecte on el PP i el seu exconseller de Cultura sempre ens trobaran al seu costat és en la defensa de la variants dialectals del català a les Illes Balears.

Parlam una llengua molt rica en lèxic, terminacions verbals, fonètica, etc, la qual mereix que es mantenguin els aspectes locals, sempre que sigui possible. Ara bé, l’Entesa considera que des de les administracions locals d’Eivissa es respecten molt aquests criteris –quan s’usa el català- i que, per tant, es difonen entre la població adequadament. La nostra llengua no està passant per un perill “catalanitzador” actualment, atès que és llengua catalana, que utilitza les seues variants dialectals. Si el senyor Marí Tur creu que el model lingüístic de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera (projecte iniciat sota el seu mandat), que fa servir un català enormement escrupulós amb les variants dialectals del català a Eivissa i Formentera, és el model adequat per al futur de la llengua pròpia, no tenim res més de què discutir i pot procedir a retirar la seua proposta.

ENE emplaça el PP i a Joan Marí Tur a promoure i usar el català des dels seus escons i institucions on governen.

Com hem reiterat en moltes ocasions, l’Entesa Nacionalista i Ecologista (ENE) considera que la situació de la llengua catalana ha de ser una qüestió d’estat on, tothom, és ben necessari i ha d’aportar la seua responsabilitat en la normalització de la nostra llengua. En l’actual situació, el que requereix el català és que tots recolzem les polítiques de normalització lingüística i el Pla d’Actuacions Urgents en Normalització a les Illes Balears, recentment presentat.

Finalment, consideram ridícula la manera de presentar la proposta per part de l’exconseller de Cultura (anunciant-ho abans als mitjans que als seus propis companys), una mostra evident més de les ànsies personalistes d’aquest polític. A més, la manera en què s’ha produit evindencia la poca coordinació que existeix en el si del PP i l’escàs cas que li han professat en deixar la presentació de la iniciativa en el Parlament fins el curs polític 2001-2002. Recomanam a Joan Marí Tur i al PP que no es deixin temptar per actituds gonellistes o blaveristes i provincialistes i per voler donar satisfacció a pretensions seccessionistes del català i a que, sobretot, emprin sempre el català quan s’adrecen als mitjans de comunicació. Això sí que demostraria un gran compromís amb el futur que desitjam des d’ENE a la situació del català a les nostres illes.

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: