"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 11/01/2008

El PSM acorda formar una candidatura ampla nacionalista, progressista i ecologista al Congrés, sense sigles i amb Pere Sampol com a candidat

La Federació PSM-EN concorrerà amb UM, Esquerra, Entesa i els Verds de MenorcaEl Consell de Direcció Política del PSM va acordar ahir ratificar la proposta de l'Executiva de formar una candidatura de caràcter nacionalista, progressista i ecologista per concórrer a les properes eleccions al Congrés dels Diputats, en la qual participaran, a més de la Federació PSM-EN (PSM de Mallorca, PSM de Menorca i Entesa Nacionalista i Ecologista d'Eivissa), Esquerra, Entesa per Mallorca, Unió Mallorquina i Els Verds de Menorca. La candidatura, que té com a objectiu "situar per primera vegada una veu pròpia de les Illes Balears al Congrés", adoptarà la forma d'una plataforma sense sigles, i el nom serà consensuat entre els partits que hi donin suport. A l'espera que l'acord sigui ratificat per les diferents formacions, el candidat serà l'actual senador Pere Sampol, i si és elegit diputat ho serà durant tota la legislatura.

La proposta va comptar amb el suport del 62,8% dels vots. El 28,7% dels consellers van donar suport a la proposta alternativa presentada pels Joves d'Esquerra Nacionalista (JEN-PSM), que apostaven per un Bloc d'Esquerra Nacional (amb els partits membres del Bloc per Mallorca i sense UM). Finalment, un 8,5% dels assistents es va abstenir. La candidatura de Pere Sampol va comptar amb la pràctica unanimitat (només s'hi va abstenir el mateix Sampol).

El secretari general del PSM, Biel Barceló, s'ha mostrat satisfet pel debat intern generat, que ha estat "molt important", i l'ha qualificat de "democràtic, saludable i enriquidor". "Les intervencions i el to del debat demostren la cohesió interna i la confiança en el futur del projecte", ha afirmat.

D'altra banda, Barceló ha destacat que la Federació PSM-EN va fer a finals d'octubre una proposta de coalició unitària nacionalista, progressista i ecologista el més ampla possible. "El PSM ha estat tot el que estava en les seves mans per tal que Esquerra Unida s'hi incorporàs, però finalment aquesta formació ha optat per una altra via. Ho lamentam".

El líder nacionalista ha felicitat els partits que han decidit formar part de la candidatura, i els ha instat a fer un esforç per superar les diferències ideològiques per tal d'aconseguir l'objectiu comú: "trencar el bipartidisme PP-PSOE i aconseguir una veu nacionalista a Madrid que tengui com a prioritat la defensa dels interessos dels ciutadans de les Illes Balears". Segons Barceló, "el treball desenvolupat per Pere Sampol els darrers mesos al Senat ha demostrat com es poden defensar aquests interessos: reivindicant un finançament just que superi l'espoli fiscal que patim, defensant propostes de contingut social, com ara el descompte aeri i marítim per a residents extracomunitaris, o defensant el territori i el medi ambient de les nostres illes". Els diputats que resultin elegits per aquesta candidatura negociaran amb la resta de forces polítiques per contribuir a la formació de majories progressistes. En qualsevol cas, el secretari general del PSM ha descartat que puguin donar suport a Mariano Rajoy (PP) com a president del Govern de l'Estat.

D'altra banda, Biel Barceló ha assegurat que el fet que els partits que integren el Bloc per Mallorca vagin en candidatures diferents a aquestes eleccions estatals "no té per què afectar al funcionament del Bloc, que és una coalició que es va articular per les passades eleccions autonòmiques, insulars i locals amb l'objectiu de trencar la majoria absoluta del PP i propiciar un canvi de Govern a les Illes Balears. El Bloc continuarà fent feina a les institucions amb garanties i seriositat".

Biel Barceló ha avançat que l'aliança configurada per les eleccions estatals "és conjuntural i té uns objectius molt concrets", i que "a partir del 10 de març i amb les eleccions autonòmiques del 2011 com a perspectiva el PSM treballarà per complir el mandat del darrer Congrés del partit, en què es va acordar explorar la possibilitat de fundar una organització política sobirana i unitària de l'espai nacionalista, progressista i ecologista, amb altres forces de l'esquerra nacional i ecologista de les Illes Balears. Possibilitat que, de moment, no s'ha pogut materialitzar". Barceló ha descartat, ara per ara, que UM s'hi pugui sumar a aquest projecte, ja que "a les Illes Balears cadascú té el seu espai polític".
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: