"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 07/01/2008

"Construir un país sense exclusions"

Pel seu interès, reproduïm l'article d'opinió del secretari general del PSM, Biel Barceló, publicat aquest diumenge al Diario de MallorcaLes negociacions per bastir una candidatura unitària de caràcter nacionalista i progressista capaç de situar per primera vegada una veu independent de les Illes Balears al Congrés dels Diputats estan en un moment complicat. La prioritat del PSM-EN continua sent la unió de totes les forces polítiques que reivindiquen un major autogovern per al nostre país en una plataforma sense sigles i sense exclusions, encapçalada per Pere Sampol. Per dues raons principals: perquè si no hi som tots, serà difícil aconseguir el diputat, i perquè no es pot construir un país amb exclusions.

És evident que a tothom li ha faltat flexibilitat i visió de país. Uns (UM, Esquerra i Entesa) pretenen excloure a Esquerra Unida, adduint que és un partit d'obediència estatal. Uns altres (EU) pretenen excloure a UM, adduint diferències ideològiques i programàtiques importants. Cal dir que tots els partits esmentats han acceptat el decàleg proposat pel PSM en el document "Una aliança per a la construcció nacional", presentat el passat dia 5 de desembre. Per tant, des del PSM entenem que no hi ha d'haver cap problema per fer una primera passa i, com a mínim, seure tots en una mateixa taula per definir conjuntament les característiques concretes del programa i de la candidatura.

Ara bé, també cal tenir en compte que de moment només hem sentit paraules. Els fets, fins ara, han estat els següents: quan UM es va presentar a les passades eleccions governava amb el PP, i defensava l'equidistància entre els seus socis i les forces progressistes; per la seva banda el PSM, EU-Verds i Esquerra es van presentar plegats (en el BLOC per Mallorca i Eivissa pel Canvi) amb l'objectiu de canviar el Govern (objectiu aconseguit, cal recordar-ho, gràcies a aquestes coalicions). EU-Verds es va oposar al nou Estatut (junt amb el PSM-EN) perquè, entre altres coses, consagra la desigualtat jurídica del català respecte del castellà i no resol els problemes de finançament del país; UM hi va donar suport (junt amb els dos grans partits estatals, PP i PSOE). EU-Verds han coincidit sempre amb el PSM-EN en qüestions com la defensa del territori i la lluita contra la corrupció. Destacats dirigents d'EU-Verds van participar en la manifestació del passat diumenge, a favor del dret de decidir (junt amb el PSM, Esquerra i Entesa); l'absència de dirigents d'UM va ser clamorosa.

Val a dir que des del PSM-EN valoram molt positivament el nou tarannà demostrat per la direcció d'UM sorgida del darrer congrés. Ara bé, aquesta formació encara ha de demostrar moltes coses: no pot pretendre fer en tres setmanes allò que no ha fet en 25 anys. I, sobretot, no està en condicions de donar lliçons de reivindicació nacional a ningú. Per això consideram que la manera que té UM de demostrar la sinceritat de la seva voluntat de participar en una candidatura unitària nacionalista i progressista és acceptar que hi podrà participar tothom qui hi vulgui participar.

D'altra banda, volem deixar clar que la primera qüestió que el PSM-EN posarà damunt la taula a l'hora de definir el programa és que el diputat o diputats que siguin elegits per aquesta candidatura en cap cas donaran suport a Mariano Rajoy com a president del Govern de l'Estat. El PP representa el nacionalisme espanyol en estat pur: vol fixar el model d'estat (fins i tot pretén que l'Administració central recuperi competències!) i també el sistema de finançament actual, la qual cosa perpetuaria l'espoli fiscal que està minant el benestar dels ciutadans de les Illes Balears. A més, és una força reaccionària, contrària als avanços socials aconseguits en aquesta legislatura (llei de matrimonis homosexuals, llei de dependència, llei d'igualtat...). Tant des del punt de vista nacional com social, seria un suïcidi electoral que una candidatura unitària nacionalista i progressista es presentàs a les eleccions defensant l'equidistància entre el PP de Rajoy i el PSOE de Zapatero. Pensam que és evident, i en això coincidim amb EU-Verds. Si UM també ho veu així (ens estranyaria moltíssim que Esquerra i Entesa hi tenguessin dubtes) les diferències programàtiques que EU considerava insalvables es reduirien considerablement.

Les cartes són totes damunt la taula. Des del PSM-EN volem continuar jugant la partida, i volem que tots hi continuïn jugant. Ara bé, qui no tengui clar que els nostres adversaris són el PP i el PSOE, és que està jugant un altre joc.

Biel Barceló i Milta
Secretari general del PSM-EN
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: