"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 24/08/2001

El PSM portar脿 fins a la Uni贸 Europea la demanda per al reconeixement del dret a l鈥檃utodeterminaci贸 per a les Illes Balears

Una delegaci贸 de quaranta ciutadans de les Illes Balears, dels mes diversos sectors socials i entitats, presentaran el proper mes de setembre al Parlament Europeu i la Comissi贸 Europea de Brussel路les, la demanda del dret a l’autodeterminaci贸 per al poble de les Illes Balears, convidats per el PSM.

La Federaci贸 del PSM-Entesa Nacionalista presenta el proper 20 de setembre al Parlament Europeu un a moci贸 per al reconeixement del dret al lliure exercici de l’autodeterminaci贸 del poble de les Illes Balears. En la moci贸, en que es declara que les Illes Balears formen part d’una realitat nacional que es denomina Pa茂sos Catalans, es reclama que aquests territoris disposin del dret a l’autodeterminaci贸 per poder aconseguir, si el poble ho vol, les m脿ximes quotes d’autogovern i la plena sobirania.

El PSM presentar脿 aquesta moci贸 a trav茅s de la seva oficina pr貌pia al Parlament Europeu, per貌 acompanyats d’una delegaci贸 formada per mes de 40 ciutadans de Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca. Aquests ciutadans, viatjaran expressament a Brussel路les - convidats per el PSM- per portar en m脿 als m脿xims dirigents comunitaris la proposta per al reconeixement de les Illes Balears per al lliure exercici del dret a l’autodeterminaci贸. L’expedici贸 illenca es manifestar脿, a m茅s, pels principals carrers de Brussel路les, just davant de les institucions europees.

D’aquesta manera, el PSM vol fer una passa endavant el la campanya comen莽ada ara fa 10 anys, a la tardor de l’any 1991, quan el partit nacionalista va presentar, just despr茅s de la caiguda del mur de Berl铆n i el posterior sorgiment de nous Estats com Litu脿nia, Est貌nia, Let貌nia, ... una moci贸 a totes les institucions i ajuntaments de les Illes Balears on es reclamava aquest dret.

Des del PSM es vol portar directament a Brussel路les el resultat d’aquesta campanya; actualment, una quinzena d’ajuntaments de Mallorca ja s’ha pronunciat a favor del lliure exercici de l’autodeterminaci贸 del poble de les Illes Balears, i entre ells, cal destacar: Llub铆, Puigpunyent, Pollen莽a, Santa Maria, Llorito, Maria de la Salut, Bunyola, Sant Lloren莽, Sineu, Vilafranca, Santany铆, etc. L’expedici贸 illenca vol portar el desig d’aquests ajuntaments davant la Uni贸 Europea.

Per altra banda, el PSM, s’ha manifestat amb optimisme i il路lusi贸 davant l’acceptaci贸 de la proposta que es presenta el proper 20 de setembre. De fet, des del partit nacionalista s’ha assenyalat que ja hi ha hagut Resolucions del Parlament Europeu reclamant el lliure exercici del dret a l’autodeterminaci贸 per pobles com el S脿hara Occidental o Txetx猫nia. De fet, el Parlament Europeu ja va manifestar l’any 1996 que “un dels principis de la UE 茅s el reconeixement del dret dels pobles a la seva autodeterminaci贸...” (DOC 17, de 22/01/1996). 脡s per aix貌 que des del PSM s’espera amb optimisme la resoluci贸 del Parlament Europeu sobre les Illes Balears.

      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: