"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 08/03/2007

8 DE MARÇ DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

La Plataforma per la igualtat ha convocat avui una manifestació per commemorar el Dia Internacional de la Dona. La sortida està prevista per a les 20 hores des de la Plaça d'Espanya de Palma. Podeu llegir aquí el Manifest de la Plataforma.PER UNA IGUALTAT EFECTIVA

El 8 de març de 1857, les dones que treballaven a la indústria tèxtil de Nova York, als Estats Units, organitzaren una protesta. Lluitaven contra els salaris baixos i les inhumanes condicions laborals. La policia va carregar contra les manifestants i les va dispersar. Dos anys més tard, també al març, aquestes dones crearen el seu primer sindicat amb la finalitat de protegir-se i aconseguir alguns drets laborals bàsics.

El 8 de març de 1908, 15.000 dones es manifestaren pels carrers de Nova York per exigir una retallada a l’horari laboral, millors salaris, el dret al vot i la fi del treball infantil. L’eslògan que triaren va ser “Pa i Roses"; el pa simbolitzava la seguretat econòmica, i les roses, una millor qualitat de vida.

En el mateix mes, el 1911, la mort de més de 140 dones immigrants en un incendi d’una fàbrica de la ciutat de Boston, va dur a la introducció d’importants canvis en les regulacions laborals.

El 1977 les Nacions Unides adoptaren una resolució que proclamava el 8 de març el Dia Internacional de la Dona per commemorar aquests esdeveniments històrics.

Avui 8 de març de 2007 les dones també sortim al carrer per reclamar la plena participació de les dones en la presa de decisions.
El pa que sigui el mateix per a totes i tots… i les roses seran més i millors!!!

A pesar dels avenços aconseguits, l’exigència d’una igualtat real de drets i responsabilitats continua essent per a les dones una de les majors reivindicacions d’avui dia.

La nostra lluita ha de continuar, és evident que hi ha fronts oberts a la nostra societat, on la desigualtat entre homes i dones és sagnant, la violència de gènere juntament amb altres actituds patriarcals actives són violacions dels drets humans i mecanismes per mantenir-nos, a les dones, en situació de subordinació.

La falta d’igualtat d’oportunitats en el món laboral constitueix una violació dels nostres drets com a treballadores, l’escletxa salarial entre dones i homes ens continua diferenciant i empobrint, l’accés a una ocupació continua sent en precari, amb contractes de mitja jornada, horaris poc flexibles, arrossegat tot això per l’organització patriarcal del treball com a conseqüència de l’aplicació dels estereotips de gènere i la divisió del treball en femení i masculí.

La conciliació de la vida personal, familiar i laboral no és possible sense la corresponsabilitat d’homes i dones, ja que això és cosa dels dos. En aquest sentit es fa necessària la presència de dones en la negociació col•lectiva, via que facilita les millores laborals a homes i dones, també la presència de dones en la negociació dels convenis col•lectius sectorials. La incorporació de la dona en el món del treball ha fet que canviïn les formes de regular-lo, formes que han quedat desfasades i obsoletes. És dret de les dones reivindicar aquests canvis i les lleis se n’han d’encarregar de recollir aquests drets, aplicant mesures d’acció positiva i obligant que es compleixin.

A la nostra comunitat l’ocupació de les dones està per damunt de la mitjana estatal i relativament equiparada a la dels homes, però és ben sabut que l’activitat econòmica majoritària és el sector serveis, sector feminitzat i amb unes lamentables condicions laborals per a les dones, per aquesta mateixa causa. La legislació balear en aquest sentit no és gens efectiva amb una Llei per a la dona, que el Govern autonòmic haurà de revisar amb l’imminent aprovació de la Llei orgànica d’igualtat efectiva entre dones i homes, estatal. La nostra comunitat no hi pot quedar per davall en drets.

El ple reconeixement de la igualtat formal davant la llei, encara que hagi comportat, sens dubte, un pas decisiu, ha resultat ser insuficient. La violència de gènere, la discriminació salarial, la discriminació en les pensions, la major desocupació femenina, l’encara escassa presència de les dones en càrrecs de responsabilitat política, social, cultural i econòmica és encara avui una tasca pendent que necessita tots els instruments jurídics de la nostra societat per assolir-la.

Com diu la Declaració de Beijing, "la potenciació del paper de la dona i la seva plena participació en condicions d’igualtat en totes las esferes de la societat, incloses la participació en los processos d’adopció de decisions i l’accés al poder, són fonamentals per assolir la igualtat, el desenvolupament i la pau".

La comunitat internacional està començant a la fi a comprendre un principi fonamental: les dones estan igualment afectades que els homes pels problemes que afronta la humanitat al segle XXI, per tant és just i necessari que les dones participin en els processos d’adopció de decisions en tots els àmbits, amb el mateix vigor i en un nombre igual.

Per tant, cal fer referència a:

— La Cimera Mundial 2005, on els dirigents mundials declararen que "EL PROGRÉS DE LA DONA ÉS EL PROGRÉS DE TOTHOM".

— La DECISIÓ del parlament europeu de data 17 de maig de 2006 per la qual s’estableix l’any 2007 ANY EUROPEU DE LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS PER A TOTES I TOTS.

I per això: En aquest Dia Internacional de la Dona, dediquem-nos una vegada més a demostrar com són de certes aquestes paraules. Intentem garantir que la meitat de la població mundial ocupi el lloc que per dret li correspon en els processos d’adopció de decisions en el món.

És urgent que es comenci a educar en valors d’igualtat en totes les fases del sistema educatiu, que se denunciïn totes aquelles actituds que ens denigren com a gènere.

Exigir un canvi en el sistema econòmic perquè sigui més just i igualitari.

Exigir la formació d’agents d’igualtat, perquè puguin visualitzar totes les situacions de desigualtat que es donen en les administracions públiques i en el món laboral.

Exigir unes institucions que afavoreixin el desenvolupament cultural i social de les dones de col•lectius minoritaris i que reconeguin la diversitat cultural i la riquesa econòmica aportades per les dones immigrants.


Palma 8 de març 2007

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: