El PSM lamenta que l'Estatut no sigui prou ambiciós en qüestions competencials, financeres i lingüÃstiques
El Parlament va aprovar ahir al vespre la reforma de l'estatut amb els vots favorables del PP, el PSIB i UM, però amb els vots contraris del PSM i EU-Verds. L'aprovació fou possible grà cies a un pacte d'última hora entre el PSIB i el PP.
www.vilaweb.cat
‘No ens va sorprendre gens el pacte d’ahir a última hora entre el PSIB i el PP, perquè sabÃem que els socialistes espanyols volien tancar un acord amb el PP a les Illes fos com fos’, diu el portaveu del PSM, Pere Sampol, en unes declaracions a VilaWeb. Sampol reconeix que no confiava que Francesc Antich fes valer l’esmena perquè el català tingués la mateixa consideració que l’espanyol al nou estatut, aprovat ahir al Parlament de les Illes.
El Parlament va aprovar ahir al vespre la reforma de l'estatut amb els vots favorables del PP, el PSIB i UM, però amb els vots contraris del PSM i EU-Verds. L'aprovació fou possible grà cies a un pacte d'última hora entre el PSIB i el PP. Per aquest pacte el PSIB renuncia a l'equiparació legal del català i l'espanyol, i el PP desisteix de demanar un règim econòmic especial per a les Illes. Ara, el PSM i EU-Verds s'hi van oposar.
El portaveu del PSM, Pere Sampol, lamenta que aquest estatut no sigui prou ambiciós en qüestions competencials, financeres i lingüÃstiques. També retreu un altre dels punts més importants de l'acord entre PSIB i PP: la constitució del Consell de Formentera abans de les eleccions de l'any vinent al Parlament. 'La formació del Consell no neix pas d'una reivindicació de Formentera, malgrat que l'illa se senti discriminada, sinó d'una maniobra de Jaume Matas. L'actual estatut ja preveu la cessió de competències del Consell Insular d'Eivissa i Formentera a l’Ajuntament de Formentera, però aquests últims anys no se n'ha cedit cap.' I afegeix: 'Amb la creació del Consell de Formentera, Matas vol guanyar l'únic diputat de Formentera, que tradicionalment ha decidit la majoria absoluta en l’un sentit o en l’altre.
El precedent del PaÃs ValenciÃ
Al PaÃs Valencià els socialistes van pactar amb el PP un estatut que inclou la denominació secessionista 'idioma valencià ', i avui al Parlament balear, els socialistes han tornat a cedir en la qüestió de la llengua.
Les negociacions entre el PP i el PSIB es van intensificar la setmana passada, però Matas i Francesc Antich no van arribar a cap acord, per la negativa del PP a acceptar l'esmena del PSIB, que el català tingués la mateixa consideració que l'espanyol. Ara, grà cies a la renúncia dels socialistes en aquest aspecte, PP i PSIB han pogut arribar a un acord. Ara, el PSM i EU, no l’han subscrit, perquè ja havien dit que únicament assumirien l’acord, si hi havia un reconeixement ple de l'oficialitat del català a les Illes.
Befa als catalanoparlants
L'Obra Cultural Balear ha emès avui un comunicat en què lamenta que els socialistes i el PP hagin pactat un estatut per les Illes que no reconeix la plena oficialitat del català . L'Obra considera que això és una befa, però que els catalanoparlants continuaran patint un tracte discriminatori de les administracions públiques perquè, recorda, la situació legal del català en el nou estatut és gairebé la mateixa que en l'actual.
Tot amb tot, al marge de l'aspecte lingüÃstic i identitari, l'Obra considera que la majoria dels altres punts del nou estatut, com ara els sistemes financer i competencial, permetran de millorar l'autogovern de les Illes.
|