"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 30/12/2005

El PSM demana que el Govern cedeixi al Consell de Mallorca el refugi de sa Coma den Vidal

Els nacionalistes lamenten que l’únic refugi que s’ha afegit a la xarxa durant la present legislatura sigui el del escorxador de Pollença, en plena zona urbana.

 

NULL

El 7 de juny de 1999 el Ple del Consell de Mallorca va aprovar, per unanimitat, el projecte “Ruta Pedra en Sec”, creat l’any 1996, sota l’impuls polític de Catalina Bover i Bernat Aguiló (PSM). La Federació Espanyola d’Esports de Muntanya l’homologava com a Sender de Gran Recorregut GR 221 el 22 de març de 2002, i ja estava operatiu entre Deià i Pollença el 50% de la ruta.

L’any 2002 el refugi de Sa Coma den Vidal (Estellencs) va ser adquirit per part del Govern Balear, amb la finalitat explícita d’ubicar-hi un refugi de muntanya per la Ruta de Pedra en Sec. De fet, la majoria de gestions es dugueren a terme per part del Consell i l’adquisició formava part d’un acord Govern-Consell per a completar la xarxa de refugis de la Ruta de Pedra en Sec amb càrrec al fons de l’ecotaxa. Estellencs, Banyalbufar-Esporles i Pollença eren els tres punts de la ruta previstos per a ser dotats de refugis, però només hi va haver temps de fermar la compra a Estellencs, els altres dos, i la cessió formal de la Coma, quedaren pendents per a la propera legislatura.

Però l’actual Govern lluny de continuar aquest procés, l’ha aturat completament fins al punt que es nega a cedir el refugi de sa Coma den Vidal al Consell de Mallorca. També el Consell ha afluixat en aquesta aposta, abandonant les obres de La Trapa i no incorporant cap refugi entre Banyalbufar i Esporles. De fet, a parer dels nacionalistes, hi ha declaracions del Conseller Borras (març 2005) en les que apuntava que renunciava a aquests refugis (i va repartir un plànol als medis de comunicació on s’havien eliminat).

Si fos així, la ruta tendria un tram de més de 70 km entre el refugi de La Trapa a Andratx i el de Can Boi a Deià. Amb la incongruència que el 50% de l’itinerari es faria només amb dos refugis, mentre que l’altra 50% comptaria amb 5 –Can Boi, Muleta, Tossals Verds, Son Amer i l’antic escorxador de Pollença-. Es calcula que més de 30 quilòmetres per jornada és inassolible per a la majoria d’excursionistes (en especial l’excursionisme familiar). Tanmateix, el projecte de ruta, tal i com figura en la pàgina web del Consell, mantén tots els refugis i els estableix com a punts de sortida i arribada de les 8 etapes.

El PSM al Parlament i al Consell de Mallorca demanaran que el refugi de Sa Coma den Vidal sigui inclòs a la ruta de pedra en sec, així com un impuls decisiu a la ruta i la xarxa de refugis. El PSM considera d’un altíssim interès la GR en marxa i consideren que PP i UM no en capten tota la rellevància com a actiu patrimonial, paisatgístic, excursionista i turístic. “Amb el que costen un parell de quilòmetres d’autopista, tendríem una ruta extraordinària” –diuen.

Els nacionalistes demanen coordinació entre Govern i Consell i que no creïn dues xarxes de refugis paral·leles només en base a la titularitat. Aquesta illa és petita. Cosa distinta és que hi hagi espais amb més vocació d’àrea recreativa i d’altres d’autèntics refugis de muntanya, però la funcionalitat l’ha de marcar les característiques de l’indret (accessibilitat, protecció ambiental, etc) i no si la titularitat és d’una administració o una altra.

Els nacionalistes lamenten que l’únic refugi que s’ha afegit a la xarxa durant la present legislatura sigui el del escorxador de Pollença, en plena zona urbana, quan era molt més interessants els contactes per adquirir Fartàritx den Roig (com havia demanat l’ajuntament de Pollença). Més encara sorprèn als nacionalistes la prioritat  d’aquest refugi urbà per a la filosofia de la ruta (de fet, ara s’han adjudicat obres per 60.000 euros), mentre que el refugi de La Trapa fa dos anys que té les obres aturades.

ť
       Els nacionalistes lamenten que l’únic refugi que s’ha afegit a la xarxa durant la present legislatura sigui el del escorxador de Pollença, en plena zona urbana.

 

&source=psm-entesa.cat" target="_blank">

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: