"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 17/12/2005

Les JEN-ENE, "fartes" del bilingüisme de les Festes de Nadal per part del Consell i l’Ajuntament d’Eivissa

Les Joventuts d’Esquerra Nacionalista d’Eivissa (JEN-ENE) han criticat el bilingüisme de l'Ajuntament d'Eivissa i del Consell d'Eivissa i Formentera per les Festes de Nadal

NULL

Novament, les Joventuts d’Esquerra Nacionalista d’Eivissa (JEN-ENE) han de sortir al pas per criticar programes de festes per la manca de presència d’actes en català o pel bilingüisme que s’ha instaurat en el Consell i l’Ajuntament a l’hora de fer documents relatius a les Festes de Nadal. Per aquest motiu, les JEN-ENE dieun que van "fartes" d’haver de criticar el mateix quan arriben períodes festius perquè les administracions locals no volen donar el paper a la llengua d’Eivissa que li pertoca.

Per una banda, l’Ajuntament d’Eivissa ha editat el programa de festes bilingüe. Aquest fet és molt greu pel què significa de passa enrere. Des de fa molts anys, el Consistori sempre havia editat el programa de Festes només en català. El 2005, sense saber-se’n el motiu, la regidora de Festes, Sandra Mayans, i l’equip de govern han canviat de criteri i el fan bilingüe; això és una evident passa enrere i significa un retrocés en la normalització lingüística. Editant bilingüe, no s’ajuda a la comprensió de la llengua perquè els no catalanoparlants tendeixen a llegir allò que busquen en la seua llengua, i prou. Per altra banda, els jóvens nacionalistes han de lamentar que no hi ha prevista cap actuació –musical, cultural o humorística- prevista en català per a la joventut ni cap actuació musical en la llengua d’Eivissa. Alhora, han de lamentar que el cinema en família per als dies 29 i 30 no serà en català, com tampoc ho serà l’actuació teatral de dia 2, "Merlín el encantador". Aquest aspecte és trist perquè la població escolaritzada ha de poder assistir a activitats d’oci en català i poder veure que la llengua vehicular de l’ensenyament també és habitual en actes.

Un altre aspecte que critiquen els JEN-ENE és que l’enllumenat nadalenc als carrers de Vila no diu sempre "Bones Festes", aspecte que no s’entén d’un Ajuntament progressista. Les JEN-ENE es demanen si existeix una política de normalització lingüística a Eivissa.

El Consell d’Eivissa i Formentera, per altra banda, segueix immers en el seu automàtic i patètic bilingüisme, segons les joventuts d’esquerres nacionalistes. Ara, per Festes, el Consell torna a editar opis informatius felicitant les Festes de forma bilingüe i el president, Pere Palau, envia felicitacions bilingües. Les JEN-ENE també es demanen si hi ha política lingüística al Consell i què fa Carolina Torres, consellera de Cultura, per la llengua, més enllà dels temes culturals i què fa per influir sobre els seus companys d’equip de govern perquè el català sigui la llengua d’ús de l’administració insular.

Les JEN-ENE recorden que per les Festes de la Terra 2005 ja van haver de protestar pel bilingüisme i la manca d’activitats en català per a la joventut.

ť
       Les Joventuts d’Esquerra Nacionalista d’Eivissa (JEN-ENE) han criticat el bilingĂĽisme de l'Ajuntament d'Eivissa i del Consell d'Eivissa i Formentera per les Festes de Nadal

&source=psm-entesa.cat" target="_blank">

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: