"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 15/11/2005

L’Entesa demana un gir radical de Patrimoni en la gestió de les restes arqueològiques

La formació eivissenca suspèn la gestió que fa el Consell de les restes arqueològiques en les obres d'infrastructures o d'urbanitzacions i n'exigeix al PP un gir copernicà,  una política positiva i preventiva en favor de les troballes, que estimuli els professionals i que celebri que es trobin restes històriques.

NULL

L’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) creu que la gestió que fa el Departament de Patrimoni del Consell d’Eivissa i Formentera (Joan Marí Tur, PP) no és digna de les competències atribuïdes i de la defensa del Patrimoni Historicoartístic que se n’espera. Aquesta afirmació sorgeix de les múltiples actuacions negligents en referència a les excavacions arqueològiques en la construcció d’infrastructures i urbanitzacions.

Els nacionalistes consideren que un conseller de Patrimoni no pot estar sempre de costat de les empreses que realitzen aquelles obres quan s’hi troben restes arqueològiques i que, sobretot, no pot estar constantment minimitzant les restes o ignorant les denúncies que li fan arribar els arqueòlegs que hi han treballat, el GEN-GOB o diverses formacions, com ha set el cas d’ENE.

La darrera mostra de negligència ha set la que ha portat l’arqueòleg que fa el seguiment de les obres de l’autovia del segon cinturó de ronda d’Eivissa a denunciar a Patrimoni que s’hagi destruït un jaciment arqueològic, púnic o romà, a prop de Can Sifre. ENE creu que no hi ha terme més escaient que negligència davant les sis destruccions de jaciments en aquesta infrastructura o el cas de la propera obra de ses Galamones, a Can Misses.

Per aquest motiu, des de l’Entesa es reclama de Marí Tur, del Consell i del PP un gir radical en la gestió de les excavacions preceptives en les obres mencionades. En primer lloc, els nacionalistes volen, com passaria a qualsevol lloc d’Europa, que la Conselleria de Patrimoni actuï amb caràcter immediat per a què s’excavin correctament les troballes registrades i que, per tant, impedeixi que alguna empresa constructora pugui obstaculitzar la tasca dels arqueòlegs; aquests han de poder treballar en calma, elaborar un informe i, en conseqüència, s’ha de prendre la decisió administrativa més escaient en funció del valor de les restes. El que no es pot acceptar és que, com en el cas de ses Galamones, la Conselleria no ordeni la paralització de les obres ni que s’estigui realitzant una supervisió arqueològica constant (seguint la Llei 12/1998 i el Decret 144/2000, d’Excavacions). En segon lloc, des d’ENE es vol un zel escrupulós en la gestió de les troballes i en el compliment de la Llei de Patrimoni de les Illes Balears.

Finalment, es demana a Marí Tur alegria quan es troben restes arqueològiques i una reacció positiva immediata i estimulant, de manera que els tècnics i la ciutadania en general observin que el fet de trobar restes arqueològiques és un motiu positiu en relació a la nostra història i al nostre poble, i que es deixi de donar la sensació que una troballa és un entrebanc per a les obres,  menysvalorant-la, quan no s’actua en defensa de les restes o quan es menysté el seu valor titllant un aqüeducte romà de “regadora”.

 L’Entesa (ENE) creu que tot el que no sigui actuar com a defensa és una actuació negligent respecte del Patrimoni Historicoartístic i que, a qualsevol país europeu avançat significaria la immediata dimissió del responsable de l’àrea.


       La formació eivissenca suspèn la gestió que fa el Consell de les restes arqueològiques en les obres d'infrastructures o d'urbanitzacions i n'exigeix al PP un gir copernicà,  una política positiva i preventiva en favor de les troballes, que estimuli els professionals i que celebri que es trobin restes històriques.

&source=psm-entesa.cat" target="_blank">

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: