"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 21/09/2005

El PSM considera indignant que el Govern de ZP mantengui el debat sobre la eliminaci贸 de Filologia Catalana i Humanitats

El PSM considera indignant que la comissi贸 del Ministeri d鈥橢ducaci贸 i Cultura del Govern espanyol mantengui la intenci贸 d鈥檈liminar les llicenciatures de Filologia Catalana, Humanitats i Hist貌ria de l鈥橝rt.

NULL

El PSM considera indignant que la comissi贸 del Ministeri d鈥橢ducaci贸 i Cultura del Govern espanyol mantengui la intenci贸 d鈥檈liminar les llicenciatures de Filologia Catalana, Humanitats i Hist貌ria de l鈥橝rt. Els nacionalistes acusen el govern de Zapatero de permetre que la subcomissi贸 d鈥橦umanitats del Consell de Cooperaci贸 Universit脿ria hagi mantingut, en el debat celebrat aquest mat铆, aquesta proposta que atempta contra la pluralitat cultural i ling眉铆stica de l鈥橢stat espanyol.

Joana Llu茂sa Mascar贸, diputada del PSM al Parlament de les Illes Balears, recorda que 鈥渆l Parlament de les Illes Balears va aprovar per unanimitat una proposici贸 no de llei presentada pel PSM en la qual es demanava el manteniment de la titulaci贸 espec铆fica i diferenciada de la filologia catalana i de les altres lleng眉es oficials. El Parlament de les Illes Balears acord脿 instar el Govern de l鈥橢stat a no considerar la proposta de la subcomissi贸 d鈥檋umanitats del Consell de Coordinaci贸 Universit脿ria d鈥檈xcloure aquestes titulacions. La diputada nacionalistatamb茅 recorda que el Parlament acord脿 adre莽ar-se al Consell de Coordinaci贸 Universit脿ria i al Ministeri d鈥橢ducaci贸 i Ci猫ncia per expressar la seva disconformitat amb la supressi贸 de la titulaci贸 i instar脿 al Govern de les Illes Balears a adre莽ar-se al Govern de l鈥橢stat per expressar-li tamb茅 la seva disconformitat amb la proposta. Aix铆 mateix, Mascar贸 posa de manifest que la Universitat de les Illes Balears havia elaborat un informe per contrarestar la proposta que vol eliminar la carrera d'Humanitats i incloure els estudis de Llengua i Literatura Catalanes en un 煤nic ensenyament de graduat en Lleng眉es i Cultures Modernes.

Joana Llu茂sa Mascar贸 considera que 鈥渆n un principi es podia pensar que aquesta decisi贸 era fruit del gran desconeixement i la manca de respecte que es t茅, des d鈥檜na concepci贸 centralistes d鈥橢spanya, de la pluralitat cultural i ling眉铆stica de l鈥檈stat, fins i tot en 脿mbits universitaris. Per貌, despr茅s dels informes de les Universitats i totes les manifestacions dels diferents 脿mbits pol铆tics, socials, culturals i institucionals, que el Govern de ZP continu茂 permeten la proposta d鈥檈liminaci贸 de la titulaci贸 de Filologia Catalana significa una reiterada i intencionada agressi贸 contra la llengua i la cultura catalana鈥.

La diputada del PSM afirma que la realitat pluriling眉铆stica de l鈥橢stat espanyol exigeix un tractament igualitari de totes les lleng眉es oficials a l鈥橢stat. Segons la diputada nacionalista, 鈥渆l fet de suprimir la titulaci贸 de Filologia catalana suposaria un nou atac a la llengua catalana, a m茅s d鈥檜n retroc茅s en el reconeixement de la pluralitat ling眉铆stica, en la protecci贸 i foment de les lleng眉es oficials i una p猫rdua d鈥檈status en el patrimoni ling眉铆stic. Si la llengua espanyola es mant茅n com a titulaci贸 espec铆fica, la llengua catalana no pot ser discriminada i no tenir una entitat pr貌pia en les titulacions universit脿ries鈥.

El PSM recorda que els estudis de Filologia Catalana tenen una gran implantaci贸 a les universitats de l鈥橢stat espanyol i s贸n essencials a les universitats de Catalunya, Pa铆s Valenci脿, Illes Balears i tamb茅 d鈥橝ndorra i Catalunya Nord, i que gaudeixen d鈥檜n important tractament i reconeixement internacional, especialment en l鈥櫭爉bit europeu. En aquest sentit, Mascaro explic脿 que 鈥渓a llengua i literatura catalanes s贸n valorades internacionalment i seria inassumible la desaparici贸 de l鈥檈specifitat d鈥檜n sector tan important dels estudis d鈥檋umanitats. Mentre la Uni贸 Europea aposta per la diversitat i la diversificaci贸 alhora d鈥檋omologar estudis, el Consell de Coordinaci贸 continua optant per la homogene茂tzaci贸 i la uniformitzaci贸鈥.

Des del PSM tamb茅 volen destacar la necessitat d鈥檃quests estudis per cobrir les demandes de l鈥檈ducaci贸 en tots els seus trams, la formaci贸 d鈥檃dults, la necessitats de titulats per assessorament ling眉铆stic, normalitzaci贸 i 煤s de la nostra llengua en tots els 脿mbits, suport als mitjans de comunicaci贸, etc. A m茅s, a parer dels nacionalistes, la desaparici贸 d鈥檃quests estudis com a titulaci贸 espec铆fica limitaria molt seriosament la projecci贸 i el desenvolupament dels estudis de catalan铆stica en els 脿mbits acad猫mics i professionals i suposaria un greu retroc茅s en el tractament igualitari de les diferents lleng眉es de l鈥橢stat espanyol.

La diputada del PSM insisteix en qu猫 les 20 universitats integrades a la xarxa d鈥檜niversitats Institut Joan Llu铆s Vives i els degans de les universitats espanyoles tamb茅 han demanat la retirada d鈥檃questa proposta i que varen aprovar per unanimitat l鈥檈xist猫ncia de 4 titulacions independents de grau, una per cada llengua oficial de l鈥橢stat.

       El PSM considera indignant que la comissi贸 del Ministeri d鈥橢ducaci贸 i Cultura del Govern espanyol mantengui la intenci贸 d鈥檈liminar les llicenciatures de Filologia Catalana, Humanitats i Hist貌ria de l鈥橝rt.

&source=psm-entesa.cat" target="_blank">

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: