"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 01/09/2005

El PSM critica la Conselleria d’Agricultura per promoure l’enfonsament de vaixells de metalls com a esculls artificial

NULL

El PSM considera injustificable que la consellera d’Agricultura i Pesca es presti a modificar la legislació existent amb l’únic objectiu de permetre l’obsessió de Carles Delgado i la pressió de determinats sectors de Calvià per enfonsar a la mar 4000 tones de metall en forma de buc de guerra.

Segons Gabriel Vicens, secretari general del PSM, “aquesta modificació demostra que l’enfonsament d’un buc de guerra com és la fragata Baleares no era possible legalment ja que fins ara únicament era possible enfonsar vaixells de fusta, en general alguna barca de pesca”. El secretari general del PSM recorda que la fragata que es vol enfonsar té unes dimensions de 133 m d’eslora, 14 m de mànega i un calat de 7,5 m, un total de 4.177 tones de pes. La fragata s’enfonsarà a 30-40 metres de profunditat, mitjançant explosions controlades, i el cost de tota l’operació s’estima en aproximadament 1,7 milions d’euros (més de 280 milions de pessetes).

Gabriel Vicens afirma que “és incomprensible com la Conselleria d’Agricultura i Pesca pot defensar aquest projecte que suposa un impacte ecològic considerable i no té cap avantatge per a la pesca que sigui mínimament justificable”. El dirigent nacionalista recorda que “els suposats beneficis ecològics (augment de la biodiversitat o reproducció d’espècies marines) d’un vaixell militar enfonsat d’aquestes dimensions no són del tot certs i menys encara justificables. La biodiversitat i el tipus d’ecosistemes mediterranis no aconsellen que es llacin al mar estructures artificials amb finalitat reproductiva (això sempre ha estat polèmic), i si aquesta necessitat es demostràs, existeixen esculls artificials (reproductius), més econòmics i amb més possibilitat de regulació, que no l’impacte d’un vaixell militar de 133 m”.

Des del PSM consideren que l’argument de la consellera d’evitar la pesca d’arrossegament, és demagògic i inacceptable en el seu càrrec polític. Segons els nacionalistes, actualment hi ha sistemes tecnològics molt eficients i assequibles per controlar el moviment d’aquests vaixells de pesca. Tot i això, apunta Vicens, “l’elevat cost econòmic del projecte d’enfonsament es podria dedicar a augmentar la vigilància i la millora de les reserves marines de la zona. Just es necessita voluntat política per fer-ho. En tot cas, si fos necessari, recordam a la consellera, Margalida Moner,  que si aquesta és la seva preocupació existeixen esculls artificials “dissuasius” molt més econòmics, eficients, regulables i no tan impactants”.

El secretai general del PSM afirma que “l’enfonsament d’un vaixell militar tan gran com aquest pot representar un precedent inadmissible per a d’altres indrets de les Illes Balears, de l’Estat espanyol i d’Europa. De fet, les més importants organitzacions ecologistes com ara el GOB, Greenpeace i Ecologistas en Acción s’han oposat i han criticat obertament aquest projecte”.

El PSM presentarà al Congrés dels Diputats, a través del seus socis del BNG (Bloc Nacionalista Gallec) tot un seguit de preguntes al govern central i una proposició no de llei per evitar aquest desbarat ecològic. Els nacionalistes també reclamen una política coherent i responsable a la Conselleria de Agricultura i Pesca, que miri pels interessos dels pescadors i no pels interessos particulars de determinats sectors.

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: