"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 20/07/2005

L’Entesa demana a Matas i Antich que no pactin la reforma de l’Estatut

COMUNICAT DE PREMSA


L’Entesa demana a Matas i Antich que no pactin la reforma de l’Estatut

L’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) ha adreçat una carta a Jaume Matas (PP) i Francesc Antich (PSOE) amb vistes a la reunió que mantendran el 21 de juliol per tal de parlar de la reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. L’escrit se’ls hi ha fet arribar per comunicar-lis les preocupacions dels nacionalistes eivissencs entorn la possibilitat que els partits estatals estiguin temptats de pactar i "tancar" la reforma.


En concret, l’Entesa (ENE) els ha demanat que no cometin el mateix error que ambdós partits realitzaren en la reforma de l’Estatut del País Valencià, en la qual han deixat de banda tota la resta de formacions polítiques i han dut al Congrés dels Diputats una proposta de text molt decebedora i que a penes avança en l’autogovern de valencians i valencianes.


Per altra banda, els nacionalistes han reiterat a PP i PSOE la importància de l’Estatut per a totes les illes, que és una oportunitat única per equiparar les nostres illes amb els processos autonòmics més avançats; que hem de tenir un nou Estatut a l’altura de la nostra personalitat històrica, territorial, cultural i lingüística; que hem de millorar la qualitat de vida de la nostra societat; i que s’ha d’assolir el màxim sostre competencial possible


Respecte d’Eivissa i Formentera, concretament, ENE ha reiterat la demanda per al Consell del màxim possible de competències i s’ha subratllat que Formentera ha de tenir la institució d’autogovern que pretengui, amb debat previ seriós i sense intents d’aprofitament partidista o electoralista.


L’Entesa (ENE) creu que la reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears s’ha de fer des de les necessitats illenques, legítimes, i no des dels esquemes tàctics dels partits d’àmbit estatal i, per tant, se’ls hi ha demanat que no "tanquin" la reforma de l’Estatut només des del possible consens entre els dos grups parlamentaris majoritaris. Per tant, és de suma importància que la Ponència Parlamentària i la Comissió d’Experts segueixin fent feina sense que hi hagi acords parcials entre forces polítiques i que acabin redactant i proposant un nou Estatut molt ambiciós.


Eivissa, 20 de juliol de 2005

--------------------------------------------------------------------------------


Us adjuntam còpia de la carta adreçada a Matas i Antich:

Benvolguts senyors Jaume Matas i Francesc Antich,


Està previst que el proper dia 21 de juliol mantengueu una reunió per parlar sobre la refoma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. Teniu tot el dret del món a reunir-vos i a intercanviar informació i opinió, però us adreçam aquest escrit perquè el tema del qual parlareu interessa moltíssim als nostres pobles i perquè hi ha un precedent que ens preocupa seriosament.


El dia 2 de juliol, les Corts valencianes van aprovar el projecte de reforma de l’Estatut del País Valencià únicament amb els vots del Partit Popular i del PSPV-PSOE. El resultat es va quedar molt lluny del què molts de valencians i valencianes havien demanat, d’acord amb la seua identitat històrica i realitat política. Hem vist amb simpatia com al País Valencià es demanava major capacitat financera, més atribucions polítiques, major garantia de conservació del territori i dels recursos naturals, avançar en l’autogovern, millorar les formes de representació política i garantir els trets culturals i lingüístics propis. Però, PP i PSOE, tot obviant les opinions discrepants d’altres partits polítics i d’una gran part de la societat civil, pactaren i aprovaren un text estatutari que, si bé és cert que inclou alguns avanços que ja fa estona s’hi haurien d’haver incorporat, en general és un text regressiu i decebedor en molts d’aspectes. És evident que aquest Estatut neix amb un gran dèficit democràtic, no representa cap consens, deixa de costat milers de ciutadans i ciutadanes i no recull les propostes d’entitats cíviques, culturals i sindicals que, tot i haver estat consultades, no han estat escoltades. No s’ha obert un debat social i polític real, perquè els ciutadans puguin fer seva aquesta reforma estatutària. És evident que els dos partits majoritaris han actuat d’esquena a la societat valenciana i als seus interessos.


Des de l’entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) us fem arribar que estam preocupats perquè PP i PSOE estiguin temptats de formular una proposta de reforma del nostre Estatut que es pensi fer de la mateixa forma, amb contenguts similars i amb esquemes polítics equivalents.


Des de l’Entesa Nacionalista (ENE), en canvi, pensam que aquesta és una oportunitat única per equiparar les nostres illes amb els processos autonòmics més avançats: competències, finançament, garanties democràtiques, reformes institucionals...


És per això que demanam una reflexió general als partits majoritaris i estatals sobre la importància que té l’Estatut per a Eivissa i Formentera i, a més, per a les Illes Balears. Mereixem un nou Estatut que es correspongui i s’adeqüi a la nostra personalitat històrica, territorial, cultural i lingüística. Tenim la possibilitat de superar les mancances del nostre autogovern creant un nou Estatut que millori la qualitat de vida de la nostra societat, que millori les institucions polítiques pròpies, que assoleixi del màxim sostre competencial possible i que ens permeti exercir eficaçment l’autogovern per millorar les prestacions dels serveis públics i les relacions entre l’Administració i la ciutadania. Eivissa i Formentera necessiten que el seu Consell ostenti el màxim possible de competències per tal de poder gestionar-les el més a prop possible a la nostra ciutadania i perquè es pugui desplegar una política des d’un punt de vista local, amb el més profund coneixement de la realitat, del territori, de les persones. Per altra banda, Formentera ha de tenir la institució d’autogovern que pretengui, amb debat previ seriós i sense intents d’aprofitament partidista o electoralista.


Les forces polítiques de totes les Illes Balears han de tenir la màxima ambició per a aquestes illes i això s’ha de plasmar amb seguretat i sense complexos en un nou Estatut per a les Illes Balears. Allò que ara ens interessa, per tant, és aprofitar el moment polític actual a l’Estat espanyol, cercar el consens de totes les forces polítiques, prioritzar els interessos de totes les Illes Balears i pensar en el benestar dels seus habitants donant-hi veu a tothom.


Des de l’Entesa creïm que la reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears s’ha de fer des de les necessitats illenques, tan legítimes com les de qualssevol altres pobles, i no des dels esquemes tàctics dels partits d’àmbit estatal. Per tant, us instam a no "tancar" la reforma de l’Estatut entre les dues formacions majortàries del nostre Parlament, el de les Illes Balears.


Creïm que un consens ampli i representatiu amb les altres forces polítiques és obligatori –i possible-. Rebaixar, en canvi, substancialment aquestes legítimes aspiracions o no tenir-les en compte, demostraria un altre cop, als nostres ulls, la ineficàcia i la insuficiència de la via estatutària. És per això que, en aquest moment, us demanam sentit de país i ambició política suficient per donar una oportunitat al nou Estatut que necessitam. Estam convençuts que tots hi sortirem guanyant.


Atentament,


Maurici Cuesta i Labèrnia,

Secretari general de l’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE)


Eivissa, 19 de juliol de 2005





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: