"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 30/05/2005

El PSM considera que l鈥檃lternativa al Tractat europeu ha de ser l鈥檈laboraci贸 d鈥檜na vertadera Constituci贸 Europea

El PSM considera que els resultats del refer猫ndum sobre el Tractat Europeu a l鈥橢stat franc猫s obligar脿 a la UE a fer un proc茅s de reflexi贸 i autocr铆tica. Els nacionalistes opinen que aquest model de Tractat va ser impulsat, pactat i concretat d鈥檈squena a una gran part de la societat europea i que voler convertir el darrer tractat europeu en una constituci贸 no era gens encertat ni pel moment pol铆tic que estan passant els principals estats europeus ni per les formes com s鈥檋a dut a terme el proc茅s d鈥檈laboraci贸 i ratificaci贸.

 

Els nacionalistes valoren positivament que s鈥檋agi tornat a visualitzar una opini贸 p煤blica europea, preocupada pel futur d鈥橢uropa, pel futur del benestar i per la prioritat de les pol铆tiques socials. Pel que fa al vot negatiu promogut per una part important de les forces pol铆tiques d鈥檈squerra a l鈥橢stat franc猫s, el PSM consideren que el PSOE tamb茅 hauria de fer una reflexi贸 per haver donar un suport tan decidit i tan 鈥渁legre鈥 al Tractat constitucional. Els nacionalistes creuen que una opci贸 pol铆tica progressista no pot afrontar un tema tan important com 茅s aquest des del conformisme i l鈥檃bs猫ncia d鈥檜n fort debat intern.

 

Gabriel Vicens, secretari general del PSM, apunta que l鈥檃lternativa al Tractat europeu rebutjat ahir pels ciutadans de l鈥橢stat franc猫s ha de ser necess脿riament la redacci贸 d鈥檜na veritable constituci贸 europea 鈥渜ue s鈥檋a de produir mitjan莽ant un proc茅s constituent rigor贸s, de m脿xima participaci贸 social i ciutadana (que cerqui la complicitat de tots els europeus)鈥. Vicens tamb茅 considera que aquesta Constituci贸 鈥渟鈥檋a de generar mitjan莽ant un proc茅s molt m茅s transparent i comunicatiu鈥.

 

El PSM vol que la nova Constituci贸 Europea reforci i garanteixi unes pol铆tiques socials que estiguin a l鈥檃ltura d鈥橢uropa i de les conquestes fetes en l鈥櫭爉bit del benestar social. Segons els nacionalistes, no es pot permetre una derivaci贸 gradual cap a pol铆tiques neoliberals que apunten envers liberalitzacions, privatizatcions, retalls de prestacions de serveis p煤blics, etc.

2
El PSM tamb茅 apunta que la nova Constituci贸 hauria d鈥檃conseguir una pol铆tica exterior europea amb una sola veu i que defensi fermament el di脿leg i el comprom铆s per la pau. Els nacionalistes recorden que molts ciutadans europeus veuen amb preocupaci贸 la pol铆tica exterior i la influ猫ncia negativa de la pol铆tica intevencionista dels EEUU.

 

Finalment, el PSM posa de manifest que la Constituci贸 europea haur脿 de mostrar m茅s respecte i consideraci贸 a les nacions sense estat, en l鈥櫭爉bit de la pol铆tica i tamb茅 des del punt de vista cultural i ling眉铆stic.
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: