MÉS aprovarà una nova Llei d’Igualtat autonòmica per garantir els serveis a la dona com a drets
La formació MÉS per Mallorca també ha denunciat la desigualtat històrica entre dones i homes dels premis Ramon Llull i de les Medalles d’Or, atorgats pel Govern en motiu del Dia de les Illes Balears.
En motiu del Dia Internacional de la Dona, que es celebrarà el proper diumenge dia 8 de març, les candidates de MÉS per Mallorca al Parlament, Consell i Cort, Margalida Capellà, Margalida Puigserver i Neus Truyol respectivament, han anunciat avui la creació d’una nova Llei d’Igualtat autonòmica per tal de garantir els serveis a la dona com a drets, derogant així l’aprovada pel PP en solitari.
Les tres candidates de MÉS per Mallorca també han denunciat que a les Illes Balears persisteix la desigualtat entre homes i dones. Capellà ha fet referència a l’absència de dones, un any més, entre els guardons atorgats amb motiu del Dia de les Illes Balears. “En els darrers quatre anys, el Govern del PP no ha atorgat ni la Medalla d’Or ni el Premi Ramon Llull a cap dona”, ha manifestat Capellà que també ha recordat que la primera Medalla d’Or a una dona es va donar el 2010.
La candidata de MÉS per Mallorca al Parlament, ha lamentat la desigualtat entre homes i dones en els citats premis. “Des de 1983 només s’han concedit tres Medalles d’Or a dones, d’un total de 81”, ha denunciat Capellà. Pel que respecte als Premis Ramon Llull, la candidata al Parlament ha assegurat que “la presència femenina no és molt millor ja que només hi ha 56 dones premiades d’un total de 338”. En aquest sentit, Capellà ha criticat que “el Govern Bauzá no ha premiat a cap dona durant aquesta legislatura”.
Des de MÉS per Mallorca han assegurat que tenen un llarg llistat de dones que són clarament mereixedores d’aquests guardons, entre les quals hi ha investigadores, artistes, esportistes, educadores, advocades, pageses o cantants. “Si el Govern no sabia on trobar-ne, bastava reconèixer amb la Medalla d'Or a dones que reberen el Premi Ramon Llull fa anys i que actualment tenen una coneguda i reconeguda trajectòria professional en la promoció dels interessos generals de les Balears en l’àmbit de la llengua, la cultura, la literatura o la ciència”, ha dit Capellà. En aquest sentit, la candidata ha citat a les cantants Maria del Mar Bonet i Concha Buika, la filòloga Aina Moll, les escriptores Carme Riera i Maria Antònia Oliver, o la pedagoga i geògrafa Pilar Benejam, entre altres.
MÉS ha assegurat que l’absència de dones en aquests guardons és una mostra més del desinterès del Govern per avançar cap a la igualtat efectiva entre homes i dones i, així mateix, del menyspreu que té cap a la meitat de la població a qui també representa però a qui no reconeix públicament les seves aportacions i els seus serveis a la societat.
Finalment, Capellà ha assegurat que des de MÉS per Mallorca entenen la igualtat com un eix bàsic de qualsevol política i ha proposat mesures específiques per corregir les històriques desigualtats, entre les quals destaquen la d’atendre al principi de paritat entre dones i homes en els nomenaments i designacions dels càrrecs de responsabilitat que corresponguin a les autoritats autonòmiques, insulars i municipals, o la de difondre i promocionar els treballs de recerca científica duts a terme per dones en tots els àmbits.
|