"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 21/01/2015

El Grup MÉS insta Bauzá a donar explicacions davant les revelacions de Bárcenas

Biel Barceló: “la compareixença de Bárcenas ha constatat, per primera vegada en seu parlamentària, la trama de finançament il·legal del PP que es va concretar, entre altres coses, en el pagament de la reforma de la seu del PP de Palma per part d’empresaris, alguns d’ells vinculats a Son Espases”. En resposta a preguntes de Fina Santiago l’extresorer estatal del PP admet pagaments en B al partit per part de Villar Mir (OHL), que coincideixen en el temps amb moments importants de la tramitació del concurs de Son EspasesEl Grup MÉS insta el president del Govern i del PP balear, José Ramón Bauzá, a donar explicacions davant les revelacions de l’extresorer estatal del PP, Luis Bárcenas, que ha comparegut a la comissió d’investigació parlamentària de Son Espases a través de videoconferència, des de la presó de Soto del Real en què es troba confinat. Bárcenas ha reconegut el finançament il·legal del PP, i que la reforma de la seu del partit a Palma va ser finançada amb aportacions irregulars de diferents empresaris, tal i com va confessar a la fiscalia l’extinent de batle de Palma, Javier Rodrigo de Santos.

 

El portaveu parlamentari del Grup MÉS, Biel Barceló, ha explicat: “La compareixença de Bárcenas ha servit per constatar, per primera vegada en seu parlamentària, la trama de finançament il·legal del PP tant en l’àmbit estatal com autonòmic. Trama que, entre altres coses, es va concretar amb el finançament de la reforma de la seu del PP a Palma amb donacions d’empresaris que varen tenir vinculació amb Son Espases, com a mínim en un dels casos”. Aquest empresari és Antonio Pinal, de la promotora Bruesa, que ha tengut contractes relacionats amb l’hospital de Son Espases.

 

Barceló ha afirmat: “Des del Grup MÉS demanam al senyor Bauzá, com a president del PP, que doni explicacions sobre el finançament il·legal de la reforma de la seu de Palma, si no vol ser còmplice de la corrupció en el seu partit”.

 

D’altra banda, Bárcenas, en resposta a les preguntes de la diputada Fina Santiago, també ha admès pagaments en B al PP per part de l’empresari i expolític Juan Miguel Villar Mir (OHL), a qui en un primer moment es va adjudicar el contracte de Son Espases. Segons ha explicat Santiago durant la compareixença, “aquestes donacions, nosaltres entenem que són comissions, del senyor Villar Mir, coincideixen en el temps amb moments importants de la tramitació de l’hospital de Son Espases”. El primer pagament (de 100.000€) coincideix en el temps amb publicació del concurs, en el darrer trimestre de 2004. El segon pagament (de 180.000€) es va fer durant les setmanes posteriors a l’informe de Global PM en què puntua l’opció d’OHL com la millor i al vistiplau del Consell Consultiu a aquest informe. Cal recordar que Aina Castillo va reconèixer a fiscalia que Matas la va pressionar perquè el contracte s’adjudicàs a l’OHL de Villar Mir.

 

Biel Barceló ha afirmat: “Avui la comissió d’investigació ha avançat molt, ja que ha aportat indicis importants i significatius sobre la relació entre la trama de corrupció lligada al finançament il·legal del PP i el procés d’adjudicació i construcció de l’hospital de Son Espases”.

 

Els silencis de Castillo i Beltran, “molt significatius”

 

D’altra banda, el Grup MÉS lamenta que l’exconsellera de Salut Aina Castillo i l’exgerent de l’IB-Salut Sergio Beltran s’hagin negat a col·laborar amb la comissió d’investigació, acollint-se al seu dret a no declarar i acceptant la recomanació dels respectius advocats defensors (no de la fiscalia). Fina Santiago afirma: “Els silencis de Castillo i Beltran estan clarament lligats a una estratègia de defensa, ja que no han estat una recomanació de la fiscalia anticorrupció. Hi ha silencis molt significatius”.

 

Col·laboració ciutadana, de la mà del Partit X

 

Fina Santiago també recorda que la col·laboració ciutadana ha estat cabdal en aquesta comissió d’investigació, ja que ciutadans i ciutadanes anònims han aportat informació a través de la Bústia X, i aquesta informació ha estat analitzada juntament amb el Partit X per tal de poder ser utilitzada a la comissió. El Partit X és una de les formacions de l’Estat que més destaquen en la lluita contra la corrupció.

ť
Documents

Declaracions de Biel Barceló valorant la compareixença de Bárcenas al Parlament (249 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: