Palestina: aturar la venda d’armes a Israel i cercar una solució basada en dos estats
El Parlament aprova una iniciativa del Grup MÉS per paralitzar la venda d’armes a Israel. El Parlament europeu aprova una resolució que reclama una solució basada en dos estats i el reconeixement de Palestina com a estat
MÉS per Mallorca saluda dos pronunciaments parlamentaris sobre el conflicte al Pròxim Orient, en què es reclama avançar cap al desarmament i la pau en base al reconeixement dels dos estats, Israel i Palestina.
D’una banda, el Parlament de les Illes Balears aprovava el passat 13 de novembre una proposició no de llei presentada pel Grup MÉS relativa a la paralització de la venda de material militar a Israel. D’altra banda, avui el Parlament europeu ha aprovat una resolució en què reclama el reconeixement de l’estat palestí i avançar cap a una solució basada en dos estats
A través de la iniciativa del Grup MÉS, el Parlament insta el Govern de l’Estat a mantenir la decisió per la qual es va paralitzar la venda de material militar a Israel i que, basant-se en la llei espanyola sobre el comerç d’armes (Llei 53/2007, de 28 de desembre), la posició comuna del Consell de la Unió Europea adoptat el 8/12/2008, i el Tractat sobre Comerç d’Armes de l’ONU de 2/04/2013, no autoritzi l’exportació d’armes a Israel de forma indefinida mentre aquest estat vulneri la legalitat internacional, concretament, les resolucions de Nacions Unides, els Convenis de Ginebra i el dictamen del Tribunal Internacional de Justícia de l’Haia sobre el "Mur de la vergonya".
Desgraciadament, el Govern espanyol ha revocat la suspensió de la venda de material militar a Israel perquè considera que ja no existeix el motiu (l’ofensiva a Gaza) que va donar lloc a la suspensió cautelar. Davant aquesta situació, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari MÉS, Fina Santiago, ha comentat que “basant-nos en la legalitat espanyola i internacional tenim molts motius per a no vendre armes a l’estat d’Israel”.
La Llei espanyola sobre el Comerç d’armes estableix que no es podran autoritzar exportacions d’armes quan puguin ser utilitzades en accions que pertorbin la pau, l’estabilitat o la seguritat en un àmbit mundial o regional, puguin exacerbar tensions o conflictes latents i puguin ser utilitzats de manera contraria al respecte i la dignitat inherent al ésser humà, amb fins de repressió interna o en situacions de violació dels drets humans.
La diputada del Grup MÉS ha comentat que “el govern d’Israel vulnera sistemàticament des de fa dècades multitud de resolucions de Nacions Unides sobre els drets humans, sobre l’ocupació il·legal de territoris, sobre els drets dels refugiats i sobre els assentaments il·legals. A més, aquest govern també vulnera els Convenis de Ginebra que regulen el dret internacional humanitari que té el propòsit de protegir a les víctimes dels conflictes armats”. En aquest sentit, cal recordar que durant els passats mesos de juliol i agost el poble palestí va sofrir un càstig col·lectiu totalment injustificat: ferits i assassinats, inclosos menors i població civil, detencions arbitraries, destrucció d’habitatges i bombardeigs massius. “Aquests tipus d’accions són una pràctica habitual per part del govern israelià i només serveixen per perpetuar el conflicte i el dolor que causa” ha afegit Santiago.
D’altra banda, el passat 9 de juliol de 2014, va fer 10 anys que el Tribunal Internacional de Justícia de la Haia va emetre un dictamen en el qual considerava il·legal el mur construït per Israel en territori palestí ocupat. A aquest dictamen el Tribunal Internacional de Justícia va considerar que Israel havia de desmantellar el ‘Mur de la vergonya’ i els assentaments, així com també restituir als palestins les terres annexionades. “Malauradament, 10 anys després la situació només ha empitjorat i el govern israelià segueix aplicant les seves polítiques d’ocupació i colonització amb total impunitat” ha comentat la diputada de MÉS.
Finalment, Santiago ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació de la Proposició no de llei presentada pel seu grup parlamentari i ha afegit que “espera que iniciatives com aquesta facin recapacitar al Govern espanyol. No podem ser neutrals quan s’estan vulnerant els drets humans”.
Reconeixement de Palestina com a estat
D’altra banda, el Parlament europeu ha aprovat avui una resolució en què reclama promoure una "solució de dos estats" al conflicte entre Israel i Palestina, i amb la qual es dóna suport al reconeixement de Palestina com a estat. La iniciativa ha estat aprovada amb una àmplia majoria dels eurodiputats.
Des de MÉS per Mallorca reclamen el reconeixement immediat de l’estat palestí per part dels governs dels estats de la UE, i que s'impulsin negociacions per la creació dels dos estats com a passa imprescindible per a arribar a un escenari durador de pau i estabilitat a la regió.
|