"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 20/10/2014

Exigim la paralització immediata de les fumigacions

El Grup MÉS denuncia que la Conselleria de Company fumiga sense avís previ ni senyalització i atén les queixes dels afectats amb evasives i mentidesPer al Grup MÉS, les fumigacions amb mitjans aeris iniciades fa uns dies i que ja han afectat a diversos pobles, com ara Mancor o Santanyí, són en paraules del diputat David Abril “l'opció més cara, ineficaç i tòxica que es podia haver plantejat”. Una pitjor opció que ja vàrem criticar al seu dia i a la qual “ara s'afegeix la mala gestió de les fumigacions, amb una inexistent informació cap als municipis afectats, i causant perjudicis a la població”.

 

Segons Abril, “si el Govern ha optat per les fumigacions aèries amb insecticida, és necessari que els Ajuntaments afectats i la ciutadania tenguin tota la informació, i seria del tot necessari saber amb antelació quins seran els perímetres fumigats, i assenyalar-los per evitar danys a la població i al medi ambient”.

 

“A Santanyí varen esquitar una dona l'altre dia, s'han queixat els agricultors ecològics que poden perdre la certificació per l'ús d'aquest producte, i davant les queixes de la gent, la Conselleria respon amb evasives i amb mentides, fins i tot se'ns ha fet arribar que al servei d'atenció telefònica del departament dirigit per Company han arribat a dir que el temps del Pacte ja s'esquitaven les voreres de les carreteres”, ha afirmat Abril.

 

Segons Abril, el Govern ha de tenir en compte que les fumigacions aèries massives com la que ha contractat amb l'empresa Tragsa no sols és que siguin la pitjor opció, sinó que són una opció prohibida expressament per la Unió Europea, llevat de casos purament excepcionals (Directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell de 21 d’octubre de 2009, d'obligatòria aplicació des de desembre de 2011), i “ni nosaltres ni els tècnics no veim aquesta excepcionalitat per enlloc”.

 

El Grup MÉS denuncia que “ni tan sols han tingut en compte la vintena llarga d'hàbitats de Xarxa Natura 2000 que s'esquitaran, ni les finques d'agricultura ecològica, ni les residències disperses, i ara enlloc d'esmenar l'error, corren per acabar ràpid sense que la gent tengui temps a reaccionar, ni a ser informada”.

 

Abril ha sol·licitat al Parlament les registres i incidències telefònics i telemàtics en relació a les fumigacions rebuts a la Conselleria, ja que es podria estar vulnerant el Conveni d'Aarhus sobre accés a la informació ambiental i participació ciutadana, i ha demanat dades de coordinació entre l'Ibanat, Tragsa i els Ajuntaments afectats. No obstant, el diputat no s'ha mostrat optimista ja que “fa setmanes que vàrem presentar una proposició no de llei per urgència, abans de que començàs la campanya, i la mesa de la Comissió de Medi ambient del Parlament la té aturada, en obediència al Govern i a Company”.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: